Tisíce fanoušků pomocí aplikace koučují skutečný fotbalový tým
zdroj: tisková zpráva

Tisíce fanoušků pomocí aplikace koučují skutečný fotbalový tým

13. 2. 2019 17:30 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Football Manager je fantastická série a kdo tvrdí opak, ten tomu nerozumí. Existuje však jedna ještě lepší zábava než poroučet virtuálním hráčům – poroučet hráčům skutečným. Běžní smrtelníci se na lavičku Realu Madrid asi nepropracují, ale ve Francii přišli na zajímavou alternativu. Jeden z týmů tam pomocí aplikace koučuje celá komunita několika tisíc fanoušků najednou.

Se zprávou přišel web BBC a všimlo si jí i Kotaku, takže kdo si chce o téhle z půlky fascinující, z půlky totálně střelené iniciativě přečíst raději anglicky, má možnost. Vy ostatní vězte, že se tu nebavíme o PSG nebo Lyonu – tým, jemuž poroučejí sami fanoušci, se jmenuje Avant Garde Caennaise a hraje francouzskou šestou ligu.

Zase to ale nejsou žádní otloukánkové, protože onu ligu vedou a vypadá to, že by se brzo mohli vyšvihnout do úchvatných výšin páté ligy. To všechno díky fanouškům používajícím aplikaci United Managers. Tedy, hlavně samozřejmě díky hráčům, ale proč si kazit hezkou pointu.

Fanoušci mohou živě sledovat zápasy i tréninky a následně pomocí aplikace hlasují, kdo by měl nastoupit do zápasu, jak by se měla změnit taktika nebo kdo by měl být v průběhu mače vystřídán. Zkrátka suplují roli hlavního trenéra.

Klub tedy jednoho samostatného hlavního trenéra má. Julien Le Pen se z lavičky snaží fandům co nejvíc naslouchat, ale když je potřeba udělat změnu rychle a nikdo nemá čas čekat na výsledky hlasování, pak vezme iniciativu do svých rukou.

Možná jsem pesimista, ale hned mě napadlo, že pomocí aplikace by mohli kreativní škůdci napáchat slušný chaos. Stačilo by přesvědčit pár set lidí, navrhnout, aby šel do branky nějaký dorostenec nebo zraněný útočník, legrace by byla na světě a body v prachu. Aplikace ale naštěstí dává větší váhu názorům zkušených uživatelů, kteří už za sebou mají velký počet zápasů.

Pro amatérský regionální tým je takhle neobvyklý koučovací systém samozřejmě vynikající reklama, což pomohlo přilákat i kvalitnější hráče, které byste na takové úrovni možná nečekali – sice žádné Neymary, ale aspoň bývalé profesionály, kteří si fotbalem za svůj život něco vydělali a nahlédli i do vyšších pater fotbalové pyramidy. I to určitě zčásti stojí za nedávnými úspěchy normandského klubu.

Jenže ne každému se něco takového líbí, a to ze dvou důvodů. Tím prvním je fair play. Francouzská fotbalová federace ohrnuje nos nad skutečností, že výkonnost týmu je silně ovlivňována spoluprací s třetí stranou – spoléhání se na start-upovou aplikaci je podle Federace zkrátka nespravedlivé.

Druhým důvodem jsou vysílací práva. Aby mohli fanoušci efektivně koučovat, musí samozřejmě svoje hráče vidět v akci. Klub proto zápasy streamuje, což se ale zase nelíbí protivníkům, kteří z toho, že je někdo filmuje, nic nemají.

Je tedy otázkou, zda tenhle unikátní projekt nebude brzo zaříznut jak český nároďák rozhodčím Collinou, ale minimálně do konce sezóny by se pravidla soutěže měnit neměla. Fanoušci AG Caennaise tak dostanou šanci svoje svěřence dovést ke slávě. Anebo selžou a budou proklínat aplikaci United Managers, protože nenabízí tlačítko „Load“.

Nejnovější články