Total War: Three Kingdoms má nejsilnější start v dějinách série
zdroj: tisková zpráva

Total War: Three Kingdoms má nejsilnější start v dějinách série

27. 5. 2019 11:22 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Když studio Creative Assembly poprvé oznámilo, že další plnohodnotný díl série Total War se podívá do starověké Číny, tradiční fanoušci asi byli dost překvapení. Total War vždycky býval hodně eurocentrický, s čestnou výjimkou Shoguna, ale upřímně řečeno – japonští samurajové jsou nám zápaďákům popkulturně tak nějak blíž než čínská historie. Ovšem kdo by od Three Kingdoms čekal propadák, ten by se šeredně spletl. Hra naopak láme rekordy.

Na Steamu se jedná o bestseller s velmi pozitivními uživatelskými recenzemi, čemuž odpovídají i počty současně hrajících hráčů. Ty stále rostou a během posledních 24 hodin se zastavily na pro sérii bezprecedentním čísle 191 816 (v době psaní textu). Pro srovnání, maximem Rome II je 118 240 současně hrajících hráčů, první Warhammer má 111 909.

Je to zasloužený úspěch, protože Three Kingdoms je vynikající hra, elegantně spojující osobní dramata a celoplošnou, zničující válku. Total War se poprvé aspoň zdálky potkává s Crusader Kings II. Jak jsem psal ve své devítkové recenzi, momentálně nenajdete lepší Total War – a spousta hráčů s tímhle postojem, do značné míry sdíleným zahraničními novináři, zjevně souhlasí.

Kromě nesporných kvalit hry je tu však ještě další faktor, který nemůžeme ignorovat: čínská hráčská základna. Steam se do Číny snaží expandovat dlouhodobě, záběr svých zákazníků určitě chtěli rozšířit i v Creative Assembly a není sporu o tom, že nový díl je minimálně ve stejné míře určený čínským hráčům jako těm evropským a americkým.

Bohužel nejsou dostupné přesné statistiky, z kterých by vyplývalo geografické rozdělení současných hráčů, ale nebál bych se odhadnout, že víc než polovina z toho ohromného davu, který si právě teď podrobuje Tři říše, pochází z východní Asie.

Pokud se tomuhle obřímu trhu zalíbí unikátní formule Total Waru, tedy kombinace tahové strategické kampaně a realtimových bitev tisíců mužů, třeba se čínští hráči příště vrhnou i na další díly série a jednoho dne díky Total War: Medieval 3 budou i v Šanghaji vědět první poslední o evropské středověké historii. A třeba čínské peníze pomůžou k vývoji ještě větší a lepší hry, než jsou Three Kingdoms.

zdroj: Archiv

Nejnovější články