Trable českého fotbalu v počítačových hrách
zdroj: tisková zpráva

Trable českého fotbalu v počítačových hrách

8. 8. 2015 17:15 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Taky se vám zdá, že českému fotbalu chybí v počítačových hrách pořádné zastoupení? Možnost hrát za Jihlavu nebo Ústí nad Labem v sérii FIFA je už jen dávná vzpomínka, a dokonce ani naše nejúspěšnější týmy jako je Sparta a Plzeň na tom nejsou o nic lépe. Pokud vás to štve, třeba vám pomůže tenhle článek. Minimálně vědomím, že nejste jediní, koho to trápí.

Ačkoli série FIFA je podle mého názoru momentálně nejlepším akčním fotbalovým titulem (čti: lepším než Pro Evo), neoddiskutovatelně trpí mnoha nedostatky. Mohli bychom se donekonečna bavit o přehnaném důrazu na rychlost hráčů, občas pěkně tupé umělé inteligenci či diskutabilním ekonomickém modelu ve FIFA Ultimate Team. Jeden konkrétní problém je ovšem obzvlášť bolestivý pro všechny herní a fotbalové nadšence z naší české kotliny. Ne, nemluvím o zrušení každým rokem nepoužitelnějšího komentáře pánů Bosáka a Svěceného. Mám na mysli absenci české ligy, která ve hře chybí už od dílu FIFA 12.

Co se vyškrtnutí naší ligy týče, já mocipány z EA docela chápu. Český fotbalový svaz si podle všeho účtuje přehnané poplatky, které EA za nepříliš lukrativní český trh prostě dávat nechce. Na jednu stranu je otázka, nakolik je moudrý postoj svazu, když takhle místo aspoň něčeho nedostane vůbec nic. Na první pohled k situaci nepřispívá ani malý zájem fanoušků. V pravidelných anketách ohledně toho, která liga by se měla objevit ve hře příště, se ta česká pravidelně umisťuje na chvostu žebříčku. Co se týče FIFA 16, předehnali ji dokonce i Maďaři, Íránci nebo Malajsijci. Tím se nesnažím naznačit, že by o přidání české ligy u nás nebyl zájem - spíš je nás oproti jiným zemím prostě málo. Jak jsem už zmiňoval - nepříliš lukrativní trh.

Takže česká liga ve FIFA není a nějakou dobu taky nebude. Musí nám stačit reprezentační výběr. Není to v žádném případě důvod k rituální sebevraždě. Nabízí se otázka, nakolik kvalitní by bylo její zpracování i v případě, že by vyšla. Pokud si dobře vzpomínám, v posledních ročnících FIFA, kde naše liga ještě figurovala, se jejím rámci vyskytovalo víc než dost podivností. Můžu zmínit například častá zvláštní hodnocení hráčů, kdy z chudáka Františka Dřížďala ze Slavie, který si neuřízl ostudu ani v Lize mistrů, udělali jednoho z nejhorších obránců ligy.

fifa tema zdroj: tisková zpráva
Nebo fakt, že herní obličeje většiny hráčů tvořil někdo, kdo jejich skutečnou předlohu doopravdy neviděl ani na fotografii - matně si vzpomínám, jak jsme se s kamarády smáli Pavlu Horváthovi, který se svou pečlivě zastřiženou bradkou silně připomínal francouzského mušketýra. Důvěru ve zlepšení tohoto stavu mi do žil nevlil ani jeden z nových updatů FIFA 15, který do hry přidal druhého nejlepšího střelce Synot ligy Milana Škodu, a to s hvězdným celkovým hodnocením 59 ze 100.

Stěžovat si a připomínat každou možnou chybku ale dokáže každý, a já tomu tenhle článek rozhodně věnovat nechci. Je totiž pravda, že navzdory všemu mi česká liga chybí. Jednak co se týče singleplayerové kariéry, kde bych milerád vytáhl Slavii zpátky do Ligy mistrů (když už bych s ní nemohl sestoupit díky neexistující druhé lize). A jednak v multiplayeru, protože si nedovedu představit o moc větší radost, než vzít Hradec Králové a nasekat na zadek Barceloně. Nehledě na to, že bych si v režimu Ultimate Team možná konečně mohl sestavit pořádný český tým.

A co vy ostatní, kdo se cítíte stejně jako já? Co máme dělat, ptáte se roztřeseným hlasem? Měl bych pár nápadů. Můžeme se všichni společně vztekat, psát dopisy panu Peltovi, zarputile dnem i nocí hlasovat v anketách. No a nebo si tu českou ligu můžeme užít ve světě Football Manageru. Ach ano, Football Manager. Pro jednoho je to série nejúžasnějších sportovních simulátorů všech dob, pro druhého glorifikovaná excelová tabulka. Já sám jsem si na něj třeba dva roky ani nevzpomněl, abych následně ze zvědavosti stáhl nový díl a z fleku do něj vrazil 300 hodin. Je to hra, která je schopná vám sebrat opravdu hodně času, vždyť i prokousání se předsezónní přípravou je práce klidně na několik hodin. Hra, který vás čas od času chytne a nepustí aspoň na pár měsíců.

zdroj: Archiv

To ovšem zdaleka neznamená, že každý fanoušek FIFA musí milovat i Football Manager. Možná spíš právě naopak. FIFA se věnuje té poněkud atraktivnější části, samotnému hraní fotbalu v tom nejlíbivějším grafickém kabátku. Oproti tomu Football Manager může stejně často bavit, jako frustrovat. Ve FIFA je tak nějak váš problém, když po páté za sebou nastřelíte v samostatném úniku tyč, ale když vám tohle ve Football Manageru provede váš nejzkušenější útočník se zakončováním 17 z 20, aniž byste nad tím měli jakoukoli kontrolu… Řekněme, že radost z toho nebudou mít ani klouby na vaší ruce, ani stěna pokoje.

Takže proč do článku, který začíná sérií FIFA, najednou cpu úplně odlišnou hru v podobě Football Manageru? Protože pokud vám opravdu, ale opravdu chybí česká liga ve fotbalové hře, právě FM je skvělou možností, kam se obrátit. Základem je, že je tam česká liga. Pochopitelně. Ale ne jen tak ledajaká. Všechny týmy mají kromě svých áček k dispozici také týmy do 21 i 19 let a dohromady je tvoří desítky a desítky skutečných hráčů i funkcionářů, od majitele klubu až po skauty a kondiční trenéry. Hra sice postrádá licencované znaky a dresy, ale obojí lze poměrně snadno stáhnout v podobě uživateli vytvořeného obsahu.

Ale to není všechno. Football Manager nekončí u Bohemky a Hradce Králové. Může se pyšnit i plně funkční druhou českou ligou, opět pozoruhodně propracovanou, alespoň pokud to může moje nepříliš zasvěcené oko posoudit. Říkáte si, že víc už toho určitě nebude, přátelé, ale jste na omylu. Protože tvůrci ve Sports Interactive si řekli, že by bylo fajn, kdyby ve hře byly i poloprofesionální a amatérské týmy z ČR. Takže se připravte na epická pohárová střetnutí s týmy jako Domažlice, Admira nebo Aritma Praha. Je pravda, že v těchto týmech už bývá velké množství hráčů vygenerovaných počítačem, ale zpravidla se v nich najde alespoň několik skutečných borců, což mi potvrdil i můj bratr hrající právě za Aritmu. I když on sám se ve hře bohužel nevyskytuje.

zdroj: Archiv

Football Manager je proslulý přesností svých hráčských hodnocení do takové míry, že jej některé fotbalové týmy skutečně využívají jako pomůcku při svém skautingu. Řekl bych, že obecně se dá takováto chvála vztáhnout i na české prostředí. Existují výjimky, ale o korunu krále střelců se v mé uložené hře opravdu pral David Lafata s Milanem Škodou. Občas je sice k vzteku, jak strašně dobří jsou hráči ze Sparty a z Plzně, ale to už je zkrátka a dobře momentální úděl naší ligy. Takže opravdu všechno v normálu. Většinou, když se zrovna Jihlava nerozhodne uskutečnit nezastavitelné tažení vstříc evropským pohárům.

I klubová mentalita co se týče přestupů je poměrně podobná skutečnosti. Například Plzeň má ve zvyku skupovat české hráče, zatímco Sparta se vůbec nebojí sáhnout pro zahraniční borce z kvalitnějších soutěží. A na rozdíl od FIFA, kde můžete po pěti sezónách narazit na týmy s prakticky identickou sestavou, jako v sezóně č. 1, se kluby nebojí nakupovat a prodávat hráče. Jediná podivnost, kterou jsem u českých týmů zaznamenal, je jejich využití mladíků. Zvláště slabší týmy úplně pravidelně nasazují do sestavy hned několik hráčů ve věku 16-18 let. Trošku do extrému dovedené rozvíjení talentů.

Docela by mě zajímalo, jaký je vlastně průnik hráčů FIFA a FM. Doufám, že ne moc rozsáhlý, protože celý tenhle článek je vlastně akorát hodně hodně rozvinutý komentář nad smutným faktem, že FIFA nemá českou ligu (a Football Manager naštěstí ano). Ale koneckonců, kdy jindy to připomenout než teď, když jsme maximálně několik měsíců vzdáleni od vydání dalších ročníků v rámci obou sérií. Kdy jindy říci: „Míro, vážně nechceš mít ten svůj Jablonec v nové fifě?“

Nejnovější články