Tři služby pro streamování her – jak mezi nimi vybrat svého favorita
zdroj: tisková zpráva

Tři služby pro streamování her – jak mezi nimi vybrat svého favorita

19. 9. 2017 19:10 | Téma | autor: Mars Vertigo |

Kdo by se kdy býval nadál, že jednou přijde doba, kdy se pouhé sledování živých herních gameplayů bude svou popularitou dotahovat na hraní her jako takové. Kdysi dávno jsme po obývácích a dětských pokojích u počítače či konzole machrovali před kamarády a sourozenci s tím, s jakým přehledem dáme tu či onu videohru. Popřípadě nás poplácávali po ramenou neznámí borci poté, co jsme jim vytřeli zraky projetím Golden Axe na pouhé dva žetony v hlubinách vydýchané maringotky. Dnes nás díky dedikovaným streamovacím službám mohou sledovat a povzbuzovat naráz tisíce diváků z celého světa. A nejen to. Podobně jako u spřízněného trendu herního youtuberství, si i skrze streaming mohou hráči přijít k pěkné peněžní výslužce díky důmyslným monetizačním modelům těchto služeb. Pakliže vás zajímají konkrétní čísla, doporučuji orientačně prolétnout tento článek. Ale teď pojďme společně nahlédnout do stájí současných velikánů herního streamingu.

Mixer, streamingový benjamínek Microsoftu 

Na startu si něco povíme o tom nejmladším přírůstku do rodiny. Aby Microsoft nezůstal příliš pozadu za titány z Googlu a Amazonu, podařilo se i jemu z kraje loňského roku zakoupit svého vlastního streamingového hřebečka v podobě služby Beam, která byla později přejmenována na současný Mixer. Jejím hlavním tahákem je důraz na podporu platforem od MS (Windows 10 a Xbox) bez nutnosti využití third party streamovacích programů – třeba oblíbeného OBS. Mixer se chlubí tím, že jeho technologie umožňuje téměř okamžitou interakci mezi diváky a hráčem díky tomu, že umí drasticky zredukovat zpoždění odezvy signálu.

Na rozdíl od konkurence nabízí Mixer opticky zcela odlišné rozhraní, které klade velký důraz právě na komunikaci mezi diváky a hráčem. Diváci mohou například skrze tlačítkový volební systém hráči navrhnout, kterou zbraň právě použít, nebo jakou cestou se vydat v dané herní situaci. Za jednotlivé interakce pak diváci odemykají nové speciální volby a odměny. Další extra vychytávkou Mixeru, kde se konkurence zatím nechytá, je podpora tzv. co-streamingu s ostatními streamery. Přitom se obrazovka rozdělí formou splitscreenu až na čtyři souměrné obrazovky v rámci jediného přenosu. Mixer zároveň umožňuje přenosy až ve 4K, ale to si počítám mnoho z nás obyčejných smrtelníků zatím zřejmě nevyzkouší.

Streamovací služby zdroj: tisková zpráva

Protože Mixer nemá ani zdaleka tak velkou uživatelskou základnu jako například konkurenční Twitch, nezpochybnitelným králem herního streamu se skrze něj pravděpodobně nestanete. Na druhou stranu je snazší, aby si vás díky nižšímu počtu kanálů někdo rychleji všiml. Takže se nabízí výstavba základny sice pomalejší, ale možná o to stabilnější. Poněkud problematický je zatím přístup k dříve uloženým přenosům a chatovací klient disponuje prozatím pouze velmi omezenou formou moderovaní vstupů, takže je docela náchylný k aktivitám trollů a jinak negativně naladěných jedinců. 

Stejně jako u ostatních služeb je rozhodujícím měřítkem vašich streamerských aktivit počet aktivních sledujících vašich videí a kanálu. První základní metou v cestě za výdělkem je dosažení titulu partnera. Mixer k tomuto momentálně vyžaduje více než 750 followerů na kanál a v průměru zhruba 50 diváků souběžně sledujících váš přenos – konzistentně po dobu alespoň dvou vysílacích měsíců v kvalitě 720p a výše. Z partnerství pak plynou výhody v podobě peněz z reklam, prioritní přístup k novým službám a tak dále. Počítejte však s tím, že pokud zrovna nehodláte streamovat v ultra HD nebo společně s dalšími kamarády, bude vaše cesta na výsluní pro-streamingu s Mixerem v porovnání s konkurencí spíše dlouhá a trnitá.

Streamovací služby zdroj: tisková zpráva

YouTube Gaming aneb Google v plné streamerské polní

Google se po neúspěšném bitvě o Twitch logicky nadchl pro vytvoření herní streamovací služby v rámci YouTube, který je sám o sobě odvěkou baštou tvůrců herních videí, komentátorů, reklamy, ale i vývojářských deníčků herních projektů. Jednou z největších výhod YouTube Gaming je fakt, že úzce spolupracuje s hlavním úložištěm videí na YouTube. Takže, pokud máte k dispozici funkční YT účet, kam např. hromadíte let‘s play videa, a kde máte navíc vybudovanou solidní fanouškovskou bázi, budete doma nejspíš právě zde. Záznam z každého vašeho streamu se automaticky ukládá mezi vaše ostatní YT videa. Pokud koukáte na živé herní přenosy u nás na Games.cz, víte už, jak takový kanál vypadá. Oproti standardu nabízí YTG tmavý interface ideální pro noční sledování a klasického chatovacího klienta. Jednou z velkých výhod oproti ostatním je také funkce DVR, pomocí které můžete přetáčet v čase zpět video s přímým přenosem v případě, že jste něco prošvihli.

Jestliže uvažujete o YTG jako o nové streamovací platformě pro své živé gameplaye, možná vás překvapí fakt, že YTG a YT fungují na bázi dvou rozdílných podúčtů. Nelze mezi nimi přenášet subscribery ani jedním směrem, takže není od věci na to svoje fans dopředu upozornit. Celkem logicky se pak uložené přenosy z YTG sice objeví na timeline vašich YT videí, ale už ne naopak. Podobně jako u Mixeru zdejší streamovací komunita roste spíše pozvolna a zdaleka zde nenaleznete tolik souběžných přenosů a kanálů jako na Twitchi. Zase ale platí, že díky tomu máte krapet větší šance na to, že vás někdo objeví. Streamovat můžete navíc jak skrz PC, tak skrze appky pro PS4 (Xbox se ovšem nekoná) a Android (sorry iOS). Moderování chatu je na YTG o fous před Mixerem, a to především díky možnosti zvolení dedikovaného lidského moderátora.

Streamovací služby zdroj: tisková zpráva

Hlavním zdrojem příjmů streamerů na YTG, především v prvních fázích než se podaří svým úspěchem oslovit sponzory, je samozřejmě všemi oblíbená reklama. Podmínkou je opět dosažení partnerství, k čemuž je nezbytné dosáhnout na metu prvních deseti tisíc zhlédnutí vašeho materiálu, což bude především u nováčků zpočátku vyžadovat hodně zaťaté čelisti a vytrvalost. V momentě, kdy však máte stabilní publikum, otevírá se vám možnost využití speciálních karet, skrze které vám může kdokoli z diváků přispět okamžitým sponzorským darem.

Jedním z problematických konceptů YTG a koneckonců i celého YT je neúnavný a nesmlouvavý algoritmus známý jako Content ID. Ten má totiž ve zvyku neustále sledovat veškerý nový audiovizuální materiál, který se napříč YouTube univerzem objevuje. Tenhle analyzátor je pak spolehlivým strašákem mnohých streamerů a youtuberů, protože ten, jakmile ucítí náznak jakéhokoli materiálu (např. hudba v pozadí přenosu) krytého copyrightem, k němuž nemáte výslovné povolení, váš stream je rázem zrušen a posléze vymazán. V extrémním případě pak klidně můžete přijít i o celý kanál.

Streamovací služby zdroj: tisková zpráva

Twitch, král streamingového všehomíra

Twitch snad asi není třeba nijak zvlášť představovat. Slouží gamingové komunitě už dobrých šest let a donedávna v podstatě neznal konkurenci. S denní návštěvností nad deset milionů uživatelů nabízí krom živých herních přenosů také řadu extra obsahu zahrnujícího například cosplaye, návody a v neposlední řadě také oficiální přímé přenosy z herních eventů. Na přenosy můžete pohodlně koukat skrz bohatý ansámbl platforem – Chromecast, Roku, FireTV, Xbox (na rozdíl od YTG), PS4, mobilní appku a samozřejmě PC. Mobilní appka navíc krom myriády dalších prvků umí minimalizovat okno přenosu do rohového rámečku při brouzdaní napříč kanály nebo skrze ni můžete rovnou i streamovat vlastní obsah. Nedávno se Twitch vytasil také s desktopovou aplikací, která slouží především k sociální interakci s komunitou, a lze ji též využít k videohovorům.

Pokud to s herním streamování myslíte vážně a nemáte diváckou základnu na YouTube, pak pro vás bude Twitch nejspíš tím pravým ořechovým. Zpočátku to samozřejmě nebude žádná procházka růžovou zahradou. Kanálů je zde totiž daleko více než kdekoli jinde, a tak v jejich přehršli nejspíše zapadnete. Jakmile však začnete nabírat své věrné, Twitch vás odmění efektem sněhové koule a vaše popularita bude mít pomalu našlápnuto k růstu exponenciální řadou. Ke streamingu jako takovému, který na rozdíl od YTG plně podporuje i Xbox, se Twitch stará o aktivní monitoring rychlosti připojení, kterému automaticky přizpůsobuje kvalitu přenosového videa. Přenosy vám navíc uloží až na třicet dní a můžete s nimi volně manipulovat včetně uploadů na YouTube. Bohužel však Twitch nepodporuje funkci DVR, takže uložená videa jsou jediným způsobem, jak divákům nabídnout jakýkoli zmeškaný obsah. Moderovaní chatu zajišťuje velice důmyslný nastavitelný skript AutoMod, který však zatím nepodporuje češtinu (pouze slovenštinu). Co se copyrightu týče, Twitch zaujímá mnohem mírnější stanovisko než konkurence od Googlu. Přenos vám totiž pouze zdvořile ztlumí, takže vám stačí pouze vypnout tu otravnou komerční muziku na pozadí a můžete směle pokračovat.

Streamovací služby zdroj: tisková zpráva

Systém výdělků je podobně jako jinde soustředěn především na partnerský program. Hlavní rozdíl ovšem spočívá v tom, že neexistují žádné pevně dané kvóty pro dosažení tohoto statusu, protože Twitch si o svých partnerech rozhoduje selektivně případ od případu. Partnerům se odemkne možnost rekrutovat subscribery, kteří do vaší kasičky pravidelně přispívají částkou v rozmezí 4,99 – 24,99 dolarů, a příjmy z reklamy tu jsou pak zpravidla o něco vyšší než na YTG. Vyšší částky předplatného pak fanouškům kanálu odemykají přístup k různým výhodám a perkům v rámci herních přenosů (např. speciálních emotikon).

Možnosti výdělku tím však zdaleka nekončí. Pokud se například rozhodnete prodávat oblečení a doplňky s motivy svého kanálu, pak máte možnost. Twitch má totiž speciální partnerskou dohodu s jednou oděvní firmou, která pro vás vše nejen vyrobí, ale vyřídí i prodej a zaslání merche případným zájemcům. A to není všechno. Provozovatelům slibných, ale zatím nepartnerských kanálů, je po splnění určitých kritérií nabídnuta možnost vstupu do tzv. Affiliate programu. Tam lze k penězům momentálně přijít dvojím způsobem. Za prvé formou tzv. Cheer&Bits, kde vyděláváte drobné tím, jak moc vás diváci na chatu pomocí speciálních emotikonů povzbuzují. Druhým způsobem, jak přijít k dukátům, je skrze přímý podíl z prodeje hry, kterou právě hrajete, a kterou si mohou diváci zakoupit skrze link pod oknem přenosu. V budoucnu by se měl dostat ke slovu také příjem z reklamy. stejně jako tomu je u partnerského programu.

Streamovací služby zdroj: tisková zpráva

Teď už snad máte dostatek indicií na to, abyste si zvolili svou domovskou streamovací stáj. A pokud vás děsí pomyšlení na to, že o přehlídku vašich schopností v rámci živých herních vstupů někde přijdou, tak nezoufejte. I na vás se myslelo. Pomocí fikané služby Restream totiž můžete zdarma streamovat na všechny tři platformy současně, a to se vyplatí. Pařbě zdar!

Nejnovější články