Tvůrce modovacího nástroje OpenIV obvinil RockStar ze lži
zdroj: tisková zpráva

Tvůrce modovacího nástroje OpenIV obvinil RockStar ze lži

23. 6. 2017 13:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Drama kolem uzavření populárního nástroje pro modování Grand Theft Auto IV, Max Payne 3 a Grand Theft Auto V ještě ani zdaleka nekončí a minimálně ze strany jeho tvůrce má menší dohru. Hlavní vývojář modu s přezdívkou GooD-NTS reagoval na nedávné prohlášení zástupce RockStaru a v podstatě prohlásil, že firma lže.

RockStaru totiž vadilo, že nástroj OpenIV údajně umožňuje škodlivým modům zasahovat do GTA Online a obtěžovat tam ostatní hráče. Na základě toho zasáhla Take Two, respektive jí najatí právníci. GooD-NTS teď ale tvrdí, že takové vyjádření „je prostě mylné a oni to vědí. OpenIV neumožňuje ani nepodporuje žádný z modů pro GTA Online.“

Dopis, který od právníků Take-Two obdržel, prý také žádnou zmínku o GTA Online neobsahoval. Podle GooD-NTS jde tak o cílenou akci proti čistě singleplayerovým modům, což RockStar ve svém předchozím vyjádření popřel. Tvůrce OpenIV dokládá, že pokud se uživatel pokouší spustit GTA Online s upravenou verzí GTA V, hra mu umožní pouze návrat zpátky do singleplayerové části hry. Take-Two odmítla pro PC Gamer celou záležitost komentovat, a tak nezbývá než čekat, jestli se k aktuálnímu vyjádření GooD-NTS ozve ještě znovu zástupce RockStaru.

Na celou věc reagovali i hráči, a to samozřejmě způsobem typickým pro podobné případy. Jednak existuje online petice, která požaduje, aby OpenIV fungoval i nadále. Petice ve chvíli psaní tohoto textu čítá cca 67 tisíc podpisů, přičemž její tvůrci si dali za cíl 75 tisíc podpisů. Po jeho dosažení se ale pochopitelně nic nezmění, RockStar ani Take-Two neprohlásili, že po 75 tisíci podpisech umožní další fungování OpenIV.

Druhým a už podstatně horším činem hráčů je publikování negativních uživatelských recenzí na Steamu. Tam se nyní Grand Theft Auto V pohybuje díky kauze s OpenIV dokonce na úrovni „až na výjimky záporné“ a celkové uživatelské hodnocení je smíšené. Jde tak o další případ upozorňující na slabinu v systému uživatelského hodnocení her na Steamu.

Aktuální hodnocení GTA V nemá s kvalitami hry nic společného a je pouze reakcí na právní kroky vydavatele. Valve v tomto případě zatím ještě nijak nezasáhla a bude zajímavé sledovat, jestli všechna nerelevantní hodnocení odstraní, nebo je nechá ležet ladem. Podle dat SteamSpy má pátý díl na Steamu přes 7 milionů uživatelů, přičemž negativní recenze hře naklikalo cca 47 tisíc uživatelů.

K věci se vyjádřili také správci diskuzních fór GTAForums, kde zdůraznili, že jsou a vždy jasně byli proti cheatování. Připomněli také, že právě díky zaměření na čistě singleplayerové mody, které nemají vliv na ostatní hráče, udržovali s RockStarem dobré vztahy.

„Věříme, že tu jde o víc. Že pravým důvodem pro vynucení zastavení vývoje a distribuce OpenIV je kombinace prevence úniků informací o dosud nevydaném obsahu a pokus o demotivování hackerů,“ píší správci fór ve svém vyjádření pro PC Gamer. Na závěr ještě dodávají, že jde o příběh boje menšiny proti většině, kreativní obce proti těm, kteří zneužívají informace a ve výsledku na to nejvíc doplatí tvůrci singleplayerových modů a machinim.

Na závěr nezbývá než připomenout, že ohánění se tím, že jde jen o čistě singleplayerový mod je v konečném důsledku zcela bezpředmětné, nerelevantní a vlastně směšné. Ve stejném příspěvku, kde se GooD-NTS tímto brání, se sám přiznává k porušení EULA, s níž při instalaci hry vědomě a dobrovolně souhlasil. EULA přitom uživatelům GTA V úpravy kódu hry zakazuje. Tímto krokem tak veškerá debata o existenci OpenIV může rovnou skončit.

Nejnovější články