Tvůrci League of Legends, Riot Games, zaplatí přes 230 milionů diskriminovaným ženám
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci League of Legends, Riot Games, zaplatí přes 230 milionů diskriminovaným ženám

3. 12. 2019 17:30 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Spor společnosti Riot Games a jejích zaměstnanců kvůli nuceným arbitrážím a sexistické firemní kultuře podle všeho skončí mimosoudním vyrovnáním. Riot se uvolil vyplatit přes 10 milionů dolarů ženám, které během posledních pěti let ve firmě pracovaly a její prostředí je mohlo poškodit. Žalobu kvůli údajné diskriminaci a sexistické firemní kultuře podala dvojice žen na svého bývalého zaměstnavatele v listopadu 2018.

Jejich žaloba se opírala především o kalifornský zákon o rovných příjmech zaměstnanců. Informace o dosažení předběžné dohody o urovnání sporu se objevila letos v srpnu. Nebyly známé její detaily, právník žalující strany se nicméně vyjádřil, že jde o „smysluplné a spravedlivé vyrovnání za jejich zkušenosti z Riot Games“.

Nově zveřejněný dokument, o němž informují Los Angeles Times, hovoří o odškodnění pro všechny zaměstnance, kteří se sebeidentifikují jako ženy. Výše odškodnění se pak odvíjí od doby, po kterou pro firmu pracovaly. S tím, že zaměstnankyně mají právo na vyšší částku než kontraktorky. Hovoří se přibližně o tisícovce žen, které v Riotu působily mezi listopadem 2014 a neurčitým budoucím datem, končícím dnem, kdy soud dohodu oficiálně potvrdí.

Vyplacená částka podle odhadů v součtu překročí 10 milionů dolarů (asi 231 milionů korun). Riot Games zaměstnává přes 2 500 lidí a jeho příjmy plynoucí primárně ze značky League of Legends za loňský rok činily 1,4 miliardy dolarů (přes 32 miliard korun). Dohoda také shrnuje kroky, které Riot Games podniklo k narovnání firemní kultury, včetně vnitřních mechanizmů pro nahlašování obtěžování a diskriminace. Platy, povyšování i najímání nových zaměstnanců by měly být férovější a transparentní, firma také najala speciálního experta na diverzitu.

Dohoda teď čeká na potvrzení soudem, což by díky souhlasu obou stran mělo být už jen formalitou.

Nejnovější články