Tvůrci Life is Strange zažili skvělý rok, ale osud druhé sezony je ve hvězdách
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci Life is Strange zažili skvělý rok, ale osud druhé sezony je ve hvězdách

18. 3. 2016 10:33 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Epizodická adventura Life is Strange rozhodně patří k největším překvapením minulého roku. Nejen po kvalitativní stránce a ze spotřebitelského úhlu pohledu, ale také pro samotné tvůrce z Dontnod. Potvrzuje to jeden z šéfů vývoje Michel Koch v rozhovoru pro MCV: „Opravdu jsme si od Life is Strange moc neslibovali.“ Výsledek byl skoro pohádkový – 1,2 milionů prodaných kopií, řada nominací na "nej ..." a také úspěšný souboj s nevyzpytatelným systémem epizodického vydávání hry.

Prvotní příčina úspěchu hry se zdá být zakořeněná v samotném přístupu vývojářů. „Chtěli jsme vytvořit příběh o dospívání, který bude ukotvený v realitě, což nám umožní s postavami řešit každodenní starosti a stavit před ně obtížná rozhodnutí. Prostě reálný základ, v němž se lidé najdou.“

Právě fakt, že Life is Strange v základu řeší mnohdy zcela obyčejné problémy spojené s dospíváním nejspíše opravdu umožnil, že mnoho hráčů vklouzlo do role a nastavených mantinelů velmi rychle a snadno. Žádné přepálené nové fantaskní světy a extrémní situace. Ačkoliv při samotné propagaci hry se to zdá být jako slabina, nakonec se ukázalo, že odlišnost hry je její silnou stránkou. Byť samozřejmě nemalou roli sehrál fakt, že marketing hry podporoval vydavatel Square Enix.

zdroj: YouTube.com

Vývojáři i vydavatel přitom museli pracovat dle jejich slov s „dvojsečným mečem“ v podobě epizodického vydávání obsahu. Tato metoda má svá pozitiva i negativa. Producent Luc Baghadoust na rovinu říká, že očekávali, že mezi jednotlivými epizodami bude počet hráčů klesat, protože to je přirozené. Někteří prostě časem odpadnou a jen zlomek celou hru dokončí. Jenže, opak byl pravdou. „S každou novou epizodou naše hráčská základna nevysvětlitelně narůstala. Stejně tak přibývali hráči se season passem – to dokazuje, že se do hry okamžitě zamilovali, což je skvělé.“

Jsem si celkem jistý, že zde zafungovala i šeptanda. Ve chvíli, kdy se ukázalo, že Life is Strange není jen pokusem zkopírovat model Telltale her, ale naopak dokáže na podobném poli pracovat jinak, mnozí by řekli i lépe, víc a víc hráčů se přidávalo k projektu, který svým zasazením prostě uprostřed zombií, draků a mimozemšťanů působí neotřele.

Tady právě leží zmiňovaná dvojsečnost epizodického vydávání. Pokud selže vaše první epizoda, už se vezete a nikdo vám pokažený první dojem nenapraví. Zároveň ale, pokud se start povede, máte k dispozici mnohem větší marketingovou plochu, protože můžete na svou hru opakovaně upozorňovat po několik měsíců s vydáním každé nové epizody. 

Luc Baghadoust proto může s uspokojením konstatovat: „Rok 2015 byl tím nejúspěšnějším, jaký jsme kdy měli a hodláme na něm stavět.“ Určitě byste na to konto čekali, že se Dontnod vrhnou na druhou sezonu Life is Strange, ale opak je pravdou. Prvotním zájmem je vydat kopii hry na fyzických discích, což je pro původně jen skrze digitální distribuci vydávanou hru velký krok a také úspěch. Ale druhá sezóna? „Moc rádi bychom druhou sezónu vytvořili, ale to je hudba budoucnosti. Milujeme i universum Remember Me a jeho Neo-Paříž. Ale na Remember Me má práva Capcom a je na nich, zda se budou chtít pustit do nového dílu.“

Je sympatické, že se Dontnod nepouští hned do plánování druhé řady a nesnaží se třást se svým zlatým oslíkem až příliš. Napadlo by vás, že důvodem je i tvorby velmi zajímavě znějícího projektu Vampyr, který se odehrává v Londýně během první světové války. Jenže na něm prý pracuje úplně jiný tým v rámci struktur Dontnod, než ten, který stál za Life is Strange. „Ale samozřejmě, vyprávění je v DNA Dontnodu, takže můžete i od Vampyr čekat dobrý příběh,“ říká Koch.

Takže, co dál? Zjevně to, co si bude přát jeden z vydavatelů. V kontextu Vampyr Koch poznamenal, že šlo o dobrý nápad v souladu s přáním vydavatele – v tomto případě Focus Home Interactive. Remember Me zase visí na přání Capcomu a Life is Strange? Nejspíše se čeká na slovo od Square Enixu.

Nejnovější články