Tvůrci modu Fallout: New California mají strach ze stejnojmenné deskovky
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci modu Fallout: New California mají strach ze stejnojmenné deskovky

19. 7. 2018 12:46 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Aktualizace: Vše se nakonec v dobré obrátilo. Tvůrčí tým modu byl z vysokých míst ujištěn, že jejich jméno je v suchu.
Původní zpráva: Ambicióznímu projektu nadšených moderů už nějakou dobu držíme palce. Modifikace Fallout: New California pro hru Fallout New Vegas vzniká již dlouhých sedm let a za tu dobu se neobjevily žádné komplikace s vlastníkem práv Bethesdou. To by se ale brzy mohlo změnit, protože vzniká oficiální produkt (deskovka) s totožným názvem. Tvůrci jsou naštvaní a přidávají do kroku.

Možná víte, že v redakci platím za největšího nadšence do stolních her. Přesto tentokrát nebudu stát na straně kartonové verze hry, ale přikloním se k rozhořčeným vývojářům, kterými nyní cloumají opravdové obavy. Proč? Protože Fantasy Flight Games, jedno z největších vydavatelství deskovek na světě, stojí za oficiální stolní adaptací slavného Falloutu.

Základní krabice je už nějako dobu na trhu, v české verzi pak dorazí příští týden a můžete počítat s mou recenzí zde na Gamesech. V tom ale není ten háček. Problém nastal před pár dny, kdy FFG oznámilo rozšíření Fallout: New California, tedy licencovaný produkt s totožným jménem jako modifikace, o které se dozvíte více v článku a na stránce ModDB.

Bethesda sice ještě neprovedla žádné kroky, ale obavy jsou zcela na místě. Držitelé práv pravděpodobně nebudou chtít být spojovaní s produktem moderské komunity, s čímž jim pomůže právo zrušení celého amatérského projektu. A to by po sedmi letech vývoje opravdu hodně zabolelo.

Tvůrce na facebooku argumentuje ve prospěch svého díla: „Máme stránku na Wikipedii, jsme na prvních 19 stránkách vyhledávání Googlu, nejlepší výsledky vyhledávání jsou o nás, jsou zde novinky, rozhovory, letsplaye a jednotlivá videa S VĚTŠÍM POČTEM ZHLÉDNUTÍ, NEŽ MÁ CELÝ YOUTUBOVÝ KANÁL SPOLEČNOSTI. A oni přesto pojmenovali svou deskovku Fallout: New California.“

Jen pro upřesnění, tvůrce se nijak nezlobí na Bethesdu, ale na vydavatelství FFG, k čemuž dodává: „Buď nikdy negooglili slova New California, nebo o nás vědí a je jim to jedno, protože oni si koupili licenci a my ne.“

zx03_box_left zdroj: tisková zpráva

Tvůrci modu tak nemají jinou možnost, než pořádně prásknout do koní a vydat modifikaci Fallout: New California co nejdříve. Jakmile totiž bude venku, její šíření už nikdo nezastaví. Původní plán počítal s dokončením v říjnu, ale s novými okolnostmi se veškerá práce musí vměstnat do několika týdnů. Jde především o dotočení několika videí a dodělání dialogů.

Kdyby si na tvůrce Bethesda nakonec došlápla, pořád se nabízí možnost změnit jméno modifikace (k čemuž ostatně nedávno došlo). Nicméně to není úplně po chuti tvůrců – hra se odehrává v Nové Kalifornii, videa se týkají Kalifornie, v rozhovorech se mluví o Kalifornii… Ale pořád je jejich slovo proti majiteli práv zanedbatelné.

Držím tvůrcům palce, aby se jim licenční problémy zcela vyhnuly a my si tak mohli vyzkoušet úplně nový příběh ve známém postapo světě, s novým prostředím, novými prvky hratelnosti, lepší grafikou, a hlavně se zaměřením na rozhovory.

Nejnovější články