Tvůrci Steel Division, studio Eugen Systems, čelí stávce zaměstnanců
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci Steel Division, studio Eugen Systems, čelí stávce zaměstnanců

19. 2. 2018 15:15 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Vašek vás minulou středu informoval o novém dodatku pro Steel Division: Normandy 44, který do hry přidává nové divize a kooperativní mise. Nemohl ale vědět, v jakých válečných podmínkách DLC Back to Hell vznikalo. V ten samý den totiž začala stávka 21 členů vývojářského týmu Eugen Systems, což je téměř polovina celkového počtu. A jak asi tušíte, nemají nic proti hře, na které pracují. Jde o odměnu za odvedenou práci, kterou jaksi nedostali.

Zaměstnanci studia svou stávku doprovodili veřejným vyjádřením, jehož anglickou verzi naleznete na těchto stránkách (pod původním francouzským textem). Hned z prvních vět vyplývá, že se nejedná o momentální vzplanutí vášní, ale že problémy s vedením firmy, které trvají již téměř 15 měsíců.

Předmětem nepokojů byly od začátky převážně neplacené přesčasy. Zaměstnanci se celou dobu snažili vyřešit problém domluvou, ale buď narazili na úplně hluchou stěnu, nebo se dočkali jen nesplněných slibů. A právě 14. února pohár trpělivosti konečně přetekl.

zdroj: Vlastní

V ten den si totiž spousta zaměstnanců po příchodu do práce přečetla email od svého zaměstnavatele. Neproplacené přesčasy, které po dlouhé měsíce považovali za porušení práv, byly firmou označeny za účetní chybu.

A jak to firma vyřešila? Doslova přes noc snížila svým zaměstnancům hrubou mzdu, čímž ospravedlnila předchozí vyplácení přesčasů. Tedy, účetní oddělení po měsíce posílalo zaměstnancům vyšší mzdu, do které „byly započítány“ přesčasy. Takže ve výsledku podle firmy dostali vše, co měli. Což je samozřejmě hodně okatá klička.

Jeden by to možná mohl firmě věřit, to by se však nesmělo najít pár zaměstnanců, které toto snížení mzdy dostalo pod zákonem stanovené minimum. Někteří si ten samý den přečetli ještě další email. V něm stálo, že manažerské oddělení nepovažuje za legitimní některé požadované podmínky, čímž ospravedlňuje chybějící výplaty a z práce plynoucí benefity. Problém je v tom, že tyto podmínky jsou přímo stanovené v zaměstnaneckém kontraktu a firma si tak protiřečí.

Steel Division: Normandy 44 zdroj: tisková zpráva

Snížení výplaty je v některých případech doprovázeno dokonce snížením zaměstnaneckého postu. Zaměstnanci jako příklad uvádějí: „Jaká radost kupříkladu pro vývojáře s několikaletou praxí a prací inženýra, který přijde ráno do práce a zjistí, že má rázem status technika a s tím související nižší plat.“

Zaměstnanci nechtěli jít do konfliktu, ale nulové jednání a chybějící respekt ze strany zaměstnavatele je přinutil k poslednímu kroku – ke stávce. Svou zpověď zakončují úsměvným podpisem: „Stávkující zaměstnanci společnosti Eugen Systems, kteří, musíme-li to připomínat, nejsou NPC.“

K celé věci se již vyjádřilo vedení Eugen Systems. Ti samozřejmě respektují minimální výši mzdy a celý problém připisují na vrub trablím, které mají s implementací legislativní reformy ohledně výplat. Prý mají vůli jednat se zaměstnanci, ale aby to zas neskončilo jen u prázdných slibů. Rovněž popírají jakýkoliv přesčasový crunch v inkriminovaném čase:

„Jednou, v roce 2010 během vydání hry R.U.S.E., požádalo manažerské oddělení tři zaměstnance, aby zůstali v práci na jediný den v sobotu. Tímto pracovním dnem byla zajištěna stabilita serverů a hladký start hry. Od té doby jsme vydali pět her a crunch se nikdy neopakoval.“

Nezbývá než doufat, že se obě strany doberou k přijatelnému kompromisu. Poškozeným zaměstnancům se mezi tím snaží pomoct francouzské sdružení kolem videoherního průmyslu (STJV), které na stránce Le Pot Commun spustilo crowdfundingovou kampaň.

Nejnovější články