Twitter znemožnil hraní starých her přímo ve tweetech
zdroj: tisková zpráva

Twitter znemožnil hraní starých her přímo ve tweetech

1. 5. 2015 13:04 | Téma | autor: Adam Homola |

O projektu archive.org jste už slyšeli - portál se snaží archivovat všechno, co mu přijde pod ruku. V našem případě i staré hry, které si můžete zahrát bezplatně v prohlížeči. Jednou ze zajímavých vlastností projektu bylo, že hry šly vložit do tweetů, čili jste je mohli hrát přímo na Twitteru. Bohužel ale Twitter zakročil a prozatím tuto funkcionalitu znemožnil.

Pikantní na celé věci je, že embedování her do tweetů fungovalo už nějakou dobu a Twitter ji zrušil najednou, bez dalšího vyjádření a konzultace s archive.org. Alespoň to na Twitteru tvrdí historik Jason Scott, který se uchováváním starších, nejenom herních, děl zabývá profesionálně. Problém se přitom netýká jen her, ale v podstatě čehokoliv z archive.org - filmů, hudby, knih...

Twitter se mohl zaleknout ošemetných autorských práv, kdy asi není z právního hlediska úplně v pořádku, když někdo nabízí na webu bezplatně hromadu her. Pravé důvody ale neznáme a doufáme, že je lidé z archive.org zveřejní, pokud se jim je podaří z Twitteru vydolovat.

Připomeňme že to není poprvé, kdy Twitter zakázal vkládání cizích věcí do tweetů. Jedním z nejznámějších případů je Instagram, který se už nějakou dobu zobrazuje na Twitteru pouze jako obyčejný odkaz, zatímco dříve jsme mohli vidět celou fotku. Zrovna v případě Instagramu jde ovšem o konkurenční boj, protože Instagram patří Facebooku. Do zprovoznění starých her se tak Twitter nechce pouštět spíš kvůli nejasnostem ohledně autorských práv.

Hry a všechno ostatní z archive.org ale lze pořád vkládat například do webových stránek. Pokud tedy nečtete text na mobilu, můžete si pod článkem zahrát Prince z Persie. Další hromadu starých klasik pak najdete tady.

Nejnovější články