Ubisoft vydal Sama, umělou inteligencí poháněného herního asistenta
zdroj: tisková zpráva

Ubisoft vydal Sama, umělou inteligencí poháněného herního asistenta

24. 5. 2018 11:18 | Téma | autor: Adam Homola |

Na začátku roku představený virtuální pomocník Sam je připraven. Ubisoft pustil do světa betaverzi svého nového experimentu, umělou inteligencí poháněného osobního asistenta zabudovaného do mobilní aplikace Ubisoft Club. Tu si můžete stáhnout z Google Play či App Store a začít se vyptávat. Nečekejte ovšem, že si se Samem pokecáte tak, jako třeba s nesrovnatelně pokročilejším Google Asistentem.

Na rozdíl od obecně zaměřených AI asistentů je Sam pouze herní a přirozeně pouze pro hry od Ubisoftu. Cílem vývojářů je poskytnout vám jednoduchý způsob, jak se dostat k tipům, trikům a informacím, které jsou vám šité na míru. Které vychází z vašeho účtu na Uplay, které vidí, co jste hráli, kolik jste toho odehráli, co vám jde a s čím se naopak trápíte.

Se Samem můžete komunikovat buď hlasově, nebo textově, obojí ve formě klasického chatu, podobně jako to má třeba zmíněný Google Asistent. Sam je už sice dostupný celosvětově, ovšem zatím pouze v betaverzi a tudíž prozatím pouze v angličtině.

Ubisoft se snaží hráče v oficiálním oznámení nasměrovat primárně k Rainbow Six Siege, se kterým by vám měl Sam poradit a být s ním solidně kompatibilní. Osobně Siege nehraju, ale zkusil jsem se Sama zeptat na několik jiných otázek. Moc slavně to nedopadlo, viz obrázky na konci článku.

Ty jenom podtrhují stav betaverze a fakt, že Sam má do univerzálního herního asistenta zatím ještě daleko. Nicméně na otázky z přiloženého videa a jim podobné by měl umět odpovědět snad o něco lépe.

zdroj: Archiv

Sama pohání Dialogflow Enterprise Edition a NLP (Natural Language Processing), ve které má prsty Google, respektive jeho služba Google Cloud. Sam by tak měl umět porozumět všemu, na co se ptáte, a nabídnout tu nejlepší možnou odpověď.

Ubisoft tvrdí, že Sam dostal za poslední půlrok zhruba 400 000 otázek, což mu desetinásobně zvětšilo databázi. Čím větší databáze, tím větší potenciál pro chytřejšího, pohodlnějšího, a nakonec i užitečnějšího herního asistenta.

Všechno je to zatím pochopitelně jen začátek. Sam se bude postupně zlepšovat nejen díky neustále rostoucí databázi, ale i díky obecným pokrokům v oblasti AI. Vyzkoušet si ho nicméně můžete už nyní, a to na Android i iOS.

Ubisoft SAM personal assistent movies zdroj: tisková zpráva

Tady Sam alespoň pochopil že je řeč o filmu, i když místo Assassin's Creed začal mluvit o The Division. Na otázku o hercích pak zareagovat nedokázal.

Ubisoft SAM personal assistent wildlands zdroj: tisková zpráva

Tady je to ještě horší, Sam nedetekoval ani klíčové slovo Wildlands a namísto alespoň třeba pouhého odkazu na oficiální web hry mi naservíroval informace o DLC do hry, na kterou jsem se neptal.

Nejnovější články