Update: EA zařídila konec patentového prudiče
zdroj: tisková zpráva

Update: EA zařídila konec patentového prudiče

11. 10. 2010 16:05 | Téma | autor: Petr Poláček |

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Update: Soudce rozhodl jasně: Tim Langdell přišel o možnost nárokovat si ochranné známky „edge“, „cutting edge“ a „gamer’s edge“, takže už nebude moci otravovat vývojáře a vydavatele, jejichž produkty uvedená slova obsahují, s požadavkem na poplatek nebo změnu názvu.

Rozhodnutí platí zatím jen pro území USA a v jeho rámci si Langdell i EA (spor, který tomuto rozhodnutí předcházel) uhradí soudní výlohy pěkně každý sám a EA nedostane žádné odškodné za Langdellův pokus blokovat další využití názvu Mirror’s Edge.

Z rozhodnutí soudce Williama Alsupa dále vyplývá, že Langdell musí do pátku 15. října o ztrátě práv na uvedené ochranné známky informovat všechny firmy a jedince, se kterými kdy uzavřel licenční smlouvu, zřejmě aby mu dále nic neplatily. Naopak tato informace pak může u zainteresovaných firem vést k podání žádosti o odškodnění nákladů spojených s vynuceným přejmenováním nebo posunutím vydání hry na základě Langdellových dřívějších hrozeb soudními spory.

Původní zpráva z 5. 10. 2011: Chtělo by se říci: nastal konec jedné nepříjemné aféry. Tim Langdell se během let negativně proslavil, jako prudič, který pečlivě hlídal užívání slovíčka „edge“ ve všech herních konotacích (hry, časopisy atd.) a v momentě, kdy se objevilo v nějakém názvu, tak vyhrožoval žalobami, požadoval peníze za užití ochranné známky nebo si vynucoval změny názvu.

Trvalo to takto spoustu let, Langdell znepříjemňoval život velkým firmám (Namco Bandai kvůli bojovce Souldedge/Soul Blade, EA kvůli Mirror’s Edge) i malým týmům (Mobigame kvůli iPhone hře Edge), ale až na výjimky nikdy žádnou soudní při nevyhrál.

Jeho jedinou berličkou byl fakt, že patentový úřad nikdy ani nezpochybnil Langdellovo právo na ochrannou známku „edge“ a on mohl dál a dál zkoušet své štěstí na vývojáře a vydavatele.

Obrat nastal až nyní, kdy v rámci sporu EA vs. Langdell právě kvůli hře Mirror’s Edge rozhodl soud o tom, že se celý proces odkládá (kompletní 23stránkový verdikt v angličtině najdete zde), že Langdell nemá soudní při na čem postavit a hlavně, že Langdell poskytoval americkému patentovému úřadu zavádějící informace a jeho chování je podezřelé a může nakonec vyústit v postih za zločinecké jednání.

Langdellova šance, že ho ještě někdy kvůli sporu o ochrannou známku "edge" pustí někdo k soudu je malá a jeho pruzení herního průmyslu, zejména nezávislých studií, je víceméně konec. Nic to však nemění na faktu, že si právní normy neumí v tomto ohledu s moderní dobou poradit a nutně by potřebovaly globální revizi, aby neposkytovaly šance podobným aktivitám, jaké léta provozoval právě Langdell.

 

 

 

Nejnovější články