Úprava uložených pozic i přeprodej herních klíčů jsou teď v Japonsku ilegální
zdroj: tisková zpráva

Úprava uložených pozic i přeprodej herních klíčů jsou teď v Japonsku ilegální

4. 1. 2019 12:36 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Zatímco česká jurisdikce bojuje prakticky minimálně i proti internetovému pirátství, v Japonsku jsou v digitálním zákonodárství o notných pár let napřed. Místní obdoba Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vydala v minulých dnech rozhodnutí, kvůli kterému hrozí vysoké pokuty či až pět let vězení modderům, ale i obchodníkům s herními klíči.

Oficiální verze dokumentu je k dispozici pouze v japonštině, v zásadě však mimo zákon staví tři věci: distribuci nástrojů a programů pro úpravu uložených pozic, přeprodej produktových klíčů k softwaru bez vědomí autora a nabízení služeb upravujících uložená data na žádost zákazníka.

Japonský úřad pro ochranu hospodářské soutěže nyní oficiálně považuje data za součást svých kompetencí. Za porušení nařízení hrozí viníkům poměrně široká paleta trestů, od náhrady škod po pokuty do výše 5 milionů jenů (asi milion korun) a až pět let vězení.

Z obchodů následkem nařízení již zmizel třeba Cyber Save Editor pro řadu titulů na PlayStation 4 a pravděpodobně si na území Japonska už nepořídíte hry z G2A, Kinguin ani od dalších přeprodejců klíčů. Podobné služby stojící mimo oficiální distribuci jsou šedou zónou trhu už dlouhou dobu, klíče původní vlastníci totiž často pořizují třeba z peněz na ukradených kreditních kartách.

Hry tam sice pořídíte výrazně levněji, ale s černých svědomím. V Evropě vám zatím naštěstí nic horšího nehrozí – Evropský soudní dvůr v roce 2012 rozhodl, že zákazníci mají na přeprodej své kopie softwaru plné právo. V Japonsku to ale už raději nezkoušejte.

Co se týče zákazu modifikování uložených pozic, pro další detaily je třeba zamířit k původnímu japonskému textu. Samotný zákon se zaměřuje především na ochranu vydavatelů her a konzolí před programy, které jsou určené k prolamování jejich ochrany. Některé firmy vydělávají velké peníze na save editorech pro Switch a PS4, s jejichž pomocí lze prolomit protipirátskou ochranu konzolí.

Pokud pominete, že tak jdou nacheatovat trofeje, největší problém spočívá v modifikování uložených pozic v online hrách. Kupříkladu s použitím hex editoru upravovat hodnoty vašich Pokémonů v Let’s Go Pikachu nebo s pomocí specializovaného editoru měnit svůj level, odemčené zbraně, či dokonce matchmaking rating u Splatoon. To už je na úrovni hackerů v onlinovkách.

Navíc, slovo „upravovat“ není úplně přesné, použitý japonský výraz se víc vztahuje k složitějším technickým úpravám. Ačkoliv nám, kdo jsme na moddování uložených pozic na PC zvyklí, zní toto nařízení drakonicky, reálně se nová japonská legislativa snaží o ochranu protipirátských systémů u konzolí. Ostatně, legislativa se zaměřuje na „nepoctivé konkurenční praktiky“, což v sobě zahrnuje především postihování výrobců placených Save editorů.

Nejnovější články