V Řecku začne soud s českými vývojáři. Česko by je muselo vydat
Takhle se Ivan Buchta (vlevo) a Martin Pezlar (vpravo) radovali po návratu z Řecka | zdroj: Profimedia

V Řecku začne soud s českými vývojáři. Česko by je muselo vydat

5. 5. 2016 11:32 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Případ dvojice českých vývojářů z Bohemia Interactive, které v roce 2012 zadržela řecká policie, a držela je několik měsíců ve vazbě, se po čtyřech letech šetření pohnul směrem k definitivnímu vyřešení. Řecký soud zaslal dle MF DNES Městskému soudu v Brně informace o dosavadním postupu a plánovaném soudním přelíčení.

Informaci pro MF DNES potvrdil Ivan Buchta. Řecká strana nadále trvá na obvinění ze špionáže (více jsme psali zde), a fakticky tak hrozí oběma vývojářům až dvacet let vězení.

Bohužel je podle legislativy Evropské unie minimální šance, že by se Česká republika mohla vyhnout případnému vydání obou obviněných do Řecka. Pokud řecká strana vydá evropský zatýkací rozkaz, členské země EU musí osoby předat.

Jedinou možností by bylo vedení trestního stíhání českými úřady, potažmo i provedení výkonu trestu. Šlo ale o výjimečný postup, který v tomto případě nelze očekávat. Obvinění ze špionáže patří k těm nejzávažnějším a odpovídá tomu i trestní sazba.

Zároveň je ale třeba zdůraznit, že soud teprve proběhne a nelze dopředu předjímat jeho verdikt, jakkoli jsou obvinění závažná.

Na počátku celého sledu událostí stálo rozhodnutí zařadit řecký ostrov Limnos do Arma 3 (později došlo k jeho přejmenovaní na Altis). Místní starosta zmedializoval fakt, že se Limnos měl stát dějištěm bojů v počítačové hře. Když se Buchta s Pezlarem na Limnos na soukromou dovolenou, zadržela je policie pro podezření ze špionáže. Ukázalo se, že během jízdy autobusem k hotelu natáčeli krajinu kolem silnice a na zlomek sekundy se jim do záběru dostal vojenský objekt (běžně viditelný ze silnice).

Oba vývojáři strávili v řeckém vězení čtyři měsíce. První žádost o propuštění na kauci jim komise zamítla, museli čekat dva měsíce na konec stávky soudců, a úspěšní byli až na druhý pokus, když se v mezičase za oba dva přimlouval tehdejší prezident ČR Václav Klaus či premiér Petr Nečas. Podporu oběma vývojářům vyjádřil i protestní pochod, který vyústil setkáním se zástupci Řecka na ambasádě.

zdroj: youtube.com

Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nemohli a nemohou Buchta s Pezlarem hovořit o detailech případu. Objevila se tedy celá řada často protichůdných informací o skutečných důvodech jejich zadržení. Krom jiného se hovořilo o konkurenčním boji ze strany producentů profesionálních vojenských simulací, podobné informace ale nelze potvrdit. Oba vývojáři nadále trvají na tom, že se vědomě ničeho nedopustili. Podrobnosti by se mohly na veřejnost dostat v průběhu soudního přelíčení, s ohledem na obvinění ze špionáže je ale možné, že bude soud jednat s vyloučením veřejnosti i novinářů.

Nejnovější články