V Zaklínači 3 se zřejmě objevila ukradená písnička
zdroj: tisková zpráva

V Zaklínači 3 se zřejmě objevila ukradená písnička

11. 4. 2019 14:40 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

CD Projekt RED má problém. Chorvatský skladatel Elvis Stanić totiž v jedné písni z oficiálního soundtracku ke třetímu Zaklínači poznal svou tvorbu a podává na studio žalobu za neoprávněné užití vlastního díla. Kromě toho mu vadí, že mu CD Projekt nenabídl kompenzaci. Místo toho zmíněnou skladbu tiše stáhl, ale nadále ji distribuuje třeba na vinylech.

Píseň Widow-Maker, podepsaná Mikolaiem Stroinskim a Marcinem Przybyłowiczem v provedení kapely Percival, skutečně na první poslech Stanićovu Naranču dost připomíná. Poláci podle všeho moc nezměnili ani text. Po čtyřech letech od vydání už by se zdálo, že jim to projde, nakonec jim ale žaloba na stole stejně přistála.

Elvis Stanić dodává, že se se studiem snažil komunikovat a ohledně copyrightu se rozumně dohodnout, CD Projekt RED ale všechny pokusy ignoroval. Pouze prý zmíněnou píseň Widow-Maker z oficiálního soundtracku Zaklínače 3 odstranil na různých internetových platformách a doufal, že si toho nikdo nevšimne.

„Varování, která mí právníci poslali CD Projektu, vývojáři ignorovali, odstranili písničku, ale nadále ji nelegálně distribuují na vinylech. Moje písnička Naranča byla ilegálně přejmenována na Widow-Maker a podepsána Mikolaiem Stroinskim a Marcinem Przybyłowiczem,“ píše Stanić ve svém prohlášení.

Zároveň teď tráví spoustu času na YouTube a aktivně nahlašuje všechna videa, kde se Widow-Maker/Naranča objevuje, pokud ho autoři videa neuvádí jako jediného a právoplatného autora a držitele duševního vlastnictví.

Stanić si nestěžuje na to, že se jeho píseň objevila v populární hře s mnoha fanoušky, autoři hry ji ale podle něj sprostě ukradli a jeho tím poškodili. Je trochu zvláštní, že si té nápadné podobnosti nikdo nevšiml dřív, na druhou stranu si většina lidí nejspíš myslela, že jde o skladbu inspirovanou tradiční lidovkou, nikoliv písničku z konce 90. let. Těžko ale říct, jestli se nějakou slovanskou lidovou neinspiroval tehdy sám skladatel.

CD Projekt RED ani kapela Percival se k žalobě zatím nevyjádřili.

Nejnovější články