Valve chystá nástroje, které by měly nahradit SteamSpy
zdroj: Valve

Valve chystá nástroje, které by měly nahradit SteamSpy

2. 7. 2018 12:29 | Téma | autor: Václav Pecháček |

„SteamSpy končí,“ napsal v dubnu Adam Homola. „SteamSpy nekončí,“ oponoval mu v květnu Adam Homola. Já bych teď rád spor mezi oběma pány rozsekl a přikláním se spíš na stranu Adama Homoly. SteamSpy dost možná opravdu skončí, protože ve Valve se rozhodli tuhle užitečnou službu zobrazující, kolik uživatelů Steamu vlastní danou hru, nahradit svým vlastním, přesnějším nástrojem.

SteamSpy po tři roky své existence do značné míry spoléhal na veřejně dostupná data z hráčských knihoven, ale Valve tomu učinilo přítrž změnou pravidel ochrany soukromí. Sergej Galjonkin, autor SteamSpy, se sice pokusil přijít s novou verzí spoléhající na algoritmické odhady, ale ta je v současném stavu nespolehlivá.

Valve v blízké době převezme Sergejův praporec. Chystá svou vlastní sadu nástrojů, která by jednak měla být výrazně přesnější než SteamSpy (ten byl i ve svých nejlepších letech schopný vyplodit dost zásadní nepřesnosti), a jednak by všechna data měla být dostupná okamžitě.

Háček je zaseknutý v následující otázce: „Dostupná komu?“ O nových nástrojích se zmínil Jan-Peter Ewert z Valve, který vystupoval na petrohradské konferenci White Nights, a z jeho slov není zřejmé, zda bude „nový SteamSpy“ dostupný jen pro vývojáře, ke kterým během přednášky mluvil, nebo i pro širokou veřejnost.

Coby zvědavá redakce, která by moc ráda viděla, jak dobře se konkrétní hry prodávají, a pak tyhle informace v zábavné formě předávala dál, bychom preferovali platformu otevřenou pro všechny, ale pokud to tak nebude, i tak jde o dobré zprávy pro celý herní průmysl. Vývojáři potřebují rozumět svému trhu, pokud mají dělat hry, které někoho zajímají a které si někdo koupí, a pro mnohá nezávislá studia to není ani tak otázka zvědavosti, jako spíš holého přežití.

Brzo uvidíme, jaké má Valve konkrétní plány a co to udělá s Galjonkinovým pokusem o novou verzi SteamSpy. Pravdu může mít jenom jeden Homola.

Nejnovější články