Valve po dvanácti letech opouští scenárista a propagátor VR Chet Faliszek
zdroj: tisková zpráva

Valve po dvanácti letech opouští scenárista a propagátor VR Chet Faliszek

2. 5. 2017 13:35 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Poslední z velké scenáristické trojky Wolpaw – Laidlaw – Faliszek opustil Valve. Chet Faliszek oznámil, že po dvanácti letech odchází z této firmy. Jako důvod odchodu uvedl, že nejde o nic dramatického, prostě chce po tolika letech změnit prostředí. „Vydal jsem pár skvělých her, nějaký ten úžasný hardware a chtěl jsem prostě změnu.“

Původně byl Faliszek primárně scenárista, který společně se zmíněnými Wolpawem a Laidlawm pracovali na první a druhé epizodě Half-Life 2, obou portálech a obou Left 4 Dead. Společně také vedli herní stránky Old Man Murray, které patřily v anglofonním prostředí k velmi vlivným médiím, jež svými názorovými částmi ovlivňovaly herní vývoj i nahlížení na něj. Ostatně, Gabe Newell zmiňoval Old Man Murray jako klíčový prvek, který jej ovlivňoval při designu Half-Life.

Jelikož Laidlaw Valve opustil loni a Walpaw začátkem tohoto roku, není odchod třetího člena týmu zase tak šokující, zvláště po tolika letech. Nicméně Vavle v jeho osobě ztratili nejen skvělého scenáristu, ale především významného propagátora VR technologií.

Faliszek v poslední době působil především jako klíčový prostředník mezi Valve a vývojáři pro VR, tedy HTC Vive, na němž se firma významnou měrou podílela. Faliszek byl z VR nadšený, protože dle něj poskytovalo další krok v tom, jak vyprávět příběhy, které pro něj jsou klíčové, ostatně, proto se pustil do psaní scénářů. Ačkoliv nepatří mezi jména, která by běžný uživatel znal, jde o jednoho z důležitých lidí, kteří se podíleli na vzniku tolik oblíbených titulů, stejně jako na vývoji VR technologií a jejích zviditelnění.

O jeho významu dobře hovoří i fakt, že se o něm s obdivem zmiňují jak vývojáři VR, tak i de facto konkurenti od Oculu. Callum Underwood z Oculus VR jasně říká: „Chet byl klíčovou osobou, která posouvala ve Valve vývoj virtuální reality a významnou silou, která poháněla vývoj od nezávislých titulů až po AAA projekty“. Co bude Faliszek dělat teď nesdělil, ale rozhodně bude mít víc času na své oblíbené kočky.

Nejnovější články