Valve pod nátlakem nizozemských úřadů zastavilo obchodování s předměty z loot boxů
zdroj: tisková zpráva

Valve pod nátlakem nizozemských úřadů zastavilo obchodování s předměty z loot boxů

26. 6. 2018 16:19 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Klap. Byl učiněn další tah složité šachové partie mezi regulátory a herními vývojáři, jejichž hry obsahují loot boxy. Tentokrát to vypadá rovnou na šach, a v nebezpečí je král jménem Valve. Nizozemské úřady pod hrozbou vysoké pokuty či trestního stíhání nakázaly, že z Counter-Strike: Global Offensive a Dota 2 musí zmizet obchodování s předměty získanými z loot boxů, což podle nich představuje gambling. A vývojáři se jim před několika dny museli podvolit.

Samotné loot boxy podle Nizozemců nejsou problém, pokud se jejich obsah nedá směňovat mimo hru – pokud ano, do celé rovnice se dostávají skutečné peníze, a už blikají varovné signály. Místo kompletního zrušení krabiček tak bylo pro obě hry na území Nizozemska pozastaveno obchodování s předměty, skiny a dalšími drobnostmi, co vám můžou z boxů vypadnout. Holandské uživatele snažící se využít Steam Marketplace teď přivítá jen krátké vysvětlení a omluva (ke zhlédnutí na konci článku).

Před několika měsíci se v souvislosti s loot boxy hovořilo spíš o Belgii, jak si určitě pamatují všichni, kdo četli Adamův rozbor. Belgičanům vadilo CS: GO, FIFA 18 a Overwatch, a to, že Holanďané svou úvodní salvu vypálili do kýlu Newellovy galeony, ještě neznamená, že EA a Blizzard nejsou na řadě jako druzí. Hovoří se i o Rocket League nebo PlayerUnknown’s Battlegrounds.

Valve nicméně odmítá vyvěsit bílou vlajku a hodlá se soudně bránit. Společnost si najala nizozemské právníky a hodlá s definicí svých loot boxů coby hazardu polemizovat. Nemusel by to být marný boj – vypadá to, že zbytek světa se zatím na podobné iniciativy nechystá, a když to není problém v Anglii či Francii, proč by to měl být problém v Nizozemsku?

Do doby, než se spor vyřeší, mají každopádně holandští hráči toužící po obchodování se svými těžce nabytými předměty smůlu, což je ještě zhoršené rychlostí, jakou celá situace eskalovala. Hráči neobdrželi prakticky žádné varování, takže neměli ani příležitost svou sbírku urychleně rozprodat.

Na výsledku téhle první velké bitvy toho závisí hodně. Jestli budou právníci Valve schopní úřady přesvědčit, že oficiální definice loot boxů coby gamblingu je mylná, možná si okolní státy podobné restriktivní kroky rozmyslí. Ovšem pakliže budou hráči nový status quo nuceni přijmout a to, co úřady považují za gambling, bude radikálně omezeno, ostatní orgány to spíš povzbudí, a Valve určitě nebude první obětí.

Valve loot boxy zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články