Valve stáhlo ze Steamu kontroverzní hru o znásilňování
zdroj: Valve

Valve stáhlo ze Steamu kontroverzní hru o znásilňování

7. 3. 2019 11:42 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Tak znásilňování na Steamu přeci jen neprojde. Hra Rape Day, o níž jsme vás informovali předevčírem a jejíž základní náplní je brutální sexuální násilí a vraždění žen, zmizela ze Steamu. Podle vyjádření Valve by totiž mohla způsobit „neznámé škody a rizika“.

Aby se vyhnul stažení hry ze Steamu, autor Rape Day svoje dílo trochu upravil – například odstranil scénu, v níž zabíjíte malé dítě. Ale nestačilo to, jak se můžete dočíst v oficiálním vyjádření na Steam Blogu.

„Při výběru her, které budeme distribuovat, náš postoj nutně musí být reakčního typu – musíme zkrátka čekat a sledovat, co se u nás skrz Steam Direct objeví. Potom musíme posoudit rizika, která produkt přináší Valve, našim vývojovým partnerům nebo našim zákazníkům. Po důkladném prozkoumání faktů a diskuzi jsme dospěli k názoru, že Rape Day s sebou nese neznámé škody a rizika a proto nebude na Steamu,“ píše se na blogu.

„Respektujeme touhu vývojářů po sebevyjádření a účelem Steamu je pomoci vývojářům najít publikum, ale tento konkrétní vývojář si vybral takový druh obsahu a takový způsob, jak jej reprezentovat, že je pro nás velice obtížné mu v tom pomáhat.“

Komentáře pod vyjádřením se různí. Některé vyjadřují nesouhlas s tím, co vidí jako cenzuru ze strany Valve („Nechtěl bych si tu hru koupit, ale není na vás, abyste rozhodovali, co si můžu a nemůžu pořídit“). Další se diví, že se hra jménem Rape Day vůbec mohla dostat do obchodu („S vaším systémem je něco špatně, prosím, zkuste se z toho poučit“). Další zkrátka uznávají, že si Valve ve svém vlastním obchodě může dělat, co chce („Rozhodně mají právo hru odmítnout, pokud si myslí, že způsobí problémy“).

Stažení Rape Day ze Steamu každopádně není žádné překvapení. Už v době psaní původního článku jsem tušil, že to tak dopadne, a tušil to i sám autor, který na steamové stránce produktu avizoval, že pokud jeho hra na Steamu neprojde, zvolí jinou distribuční metodu. Následně potvrdil, že to bude jeho vlastní webová stránka. Když už nic jiného, celá tahle epizoda zajistila jeho titulu docela slušnou, i když nezaslouženou reklamu.

Nejnovější články