Valve zakázalo hru, která skrz hráče údajně dolovala kryptoměnu
zdroj: Valve

Valve zakázalo hru, která skrz hráče údajně dolovala kryptoměnu

31. 7. 2018 12:19 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Kolem Steamu je poslední dobou docela živo. Zatímco některé změny ze strany Valve jsou vítané (nástroje nahrazující SteamSpy, nový chat), jiné by si zasloužily trochu víc promyslet. Poté, co se zvedla vlna nevole po odstranění tří erotických her, se Valve rozhodlo vpustit na Steam úplně vše, co není nelegální, trollící, či scam. Jenže nové hry nikdo, zdá se, nekontroluje a jejich škodlivost se zjišťuje až ve chvíli, kdy skutečně škodí. Nově padla klec na plošinovku Abstractism.

Valve nedávno stáhlo z prodeje kontroverzní hru Active Shooter, ve které jste měli za úkol postřílet děti v americké škole. Valve označilo projekt za trolling, což je jedna z nepřípustných věcí dle nových pravidel. Hra Abstractism, kterou spolu s jejími tvůrci Okalo Union a vydavatelem dead.team na Steamu už rovněž nenajdete, také prokazatelně trollila a podváděla důvěřivé hráče. Zároveň koluje podezření, že byla používána k dolování kryptoměny.

Trolling přicházel ve formě předmětů, které vám padaly do inventáře jako odměna za hraní hry. Mohli jste tak získat předměty urážející komunitu gayů, známé osobnosti i samotné Valve. Scam se pak týkal minimálně jednoho předmětu, který byl po téměř všech stránkách identický se vzácným předmětem z Team Fortress 2 a mohli jste tak snadno přijít k zajímavým penězům. Rozdíl mezi originálem a padělkem byl pouze v názvu hry, ze které pochází.

Studio se snažilo zamaskovat stopy tím, že změnilo obrázek i název tohoto předmětu, ale jeho URL adresa zůstala stejná, a tedy posloužila jako usvědčující důkaz. Celou problematiku rozebírá YouTuber SidAlpha ve videu výše. „Odstranili jsme Abstractism a zabanovali její tvůrce kvůli používání neautorizovaného kódu, poskytování trollícího obsahu a scamování zákazníků klamavými předměty,“ zní vyjádření Valve.

Je sice fajn, že Valve adekvátně zareagovalo na pochybný software, ale v prvé řadě by se vůbec nemělo dít, že se neautorizovaný kód dostane do hry. Tohle jde pouze na hlavu Valve a jejich rozhodnutí dát od všeho ruce pryč. Dolování kryptoměny pak sice nebylo prokázáno, ale spousta vodítek na něj poukazuje.

Nedávný update totiž zapříčinil neadekvátní zvýšení výkonu procesoru, který pramenil z programu steamservice.exe. Ten byl zároveň antiviry označen za trojského koně. Tvůrci rovněž vyzývali hráče, aby ve hře setrvávali co nejdéle. Čím déle jste totiž hráli, tím lepší předměty vám padaly, přičemž doba mezi jejich získáváním se neustále prodlužovala (15 minut, 30 minut, 1 hodina, 2, 4, 8, 16…).

Na zápornou recenzi označující Abstractism za dolovací nástroj odpovědělo studio následovně: „Bitcoin je zastaralý, momentálně používáme Abstractism k dolování mincí Monero.“ Ale hned v další větě vše popírají s tím, že šlo jen o vtip: „Abstractism nedoluje žádnou kryptoměnu. Možná hraješ na vysoké grafické nastavení, které trošku využívá CPU a GPU pro renderování efektů postprocessingu.“

Ale když se na hru ve videu výše podíváte, je vám asi jasné, že tady o žádném vytěžování grafiky a procesoru touto cestou nemůže být řeč. Tento podvodný produkt je už naštěstí pryč, ale předně se do obchodu Steamu neměl vůbec dostat. Je nanejvýš pravděpodobné, že se mezi tou záplavou tisíců opravdu špatných her nachází spousta podobných podvodníků, o jejichž dopadení se postará až medializace. Bohužel.

Nejnovější články