Víc než polovina Američanů hraje videohry, nejčastěji ty akční
zdroj: tisková zpráva

Víc než polovina Američanů hraje videohry, nejčastěji ty akční

25. 8. 2014 11:27 | Téma | autor: Aleš Smutný |

S velmi zajímavými daty přišla Entertainment Software Assocation. Sice se týkají jen Spojených států, ale ačkoliv jsou mezi americkým a evropským trhem rozdíly, určitě jde z nastřádaných informací vytvářet přibližné závěry i v globálním měřítku. Navíc nikdy neškodí podívat se na trh, který je svým významem pro celý AAA průmysl určující v rámci trendů.

Pro mne je první překvapující informace hned na začátku samotného dokumentu. Videohry prý nyní hraje 59 procent Američanů. Ačkoliv se z kontextu zdá, že sem spadají i hry na mobilech, tabletech a sociálních sítích, jde stejně o velké číslo, protože Spojené státy jsou opravdu silně sociálně a ekonomicky rozvrstvené a útok na hranici svou třetin hráčů znamená, že hry zde rozhodně nepředstavují zábavu pro „divnou menšinu.“

V každé americké domácnosti pak najdete v průměru dva hráče a každá domácnost má v průměru jeden počítač, konzoli a nebo alespoň smartphone. Primární ale zde je konzolový trh, protože konzole v průměru(!) najdete v každé druhé domácnosti. Pokud už ale domácnost konzole vlastní, má rovnou dvě (opět připomínám, že jde o průměr). Pokud domácnost má nějaké zařízení na hraní, rozdělení podle platforem vypadá takto: 68 procent využívá k hraní konzole, 53 procent mobil a 51 procent „bezdrátové zařízení,“ což zřejmě představuje tablety.

es zdroj: tisková zpráva

Velmi zajímavá jsou demografická data. Průměrný věk hráče činí 31 let. Takže sbohem stereotype o zábavě pro teenagery... i když s tebou se loučíme už nějaký ten pátek a pořád tu s námi jsi. Rozvrstvení ve věkových skupinách je celkem vyvážené – 29 procent je mladší 18 let, 32 procent je ve věkové skupině 18-35 a 39 procent je starších 35 let. Genderově je situace tak vyrovnaná: 52 procent mužů proti 48 procentům žen. Mimochodem, mezi roky 2012 a 2013 stoupl počet hráček starších padesáti let o třetinu.

Hrám jako koníčku se hráči v průměru věnují 14 let. Údaje o prodejnosti jsou spíše okrajové, protože i když víme, že v průměru je kupujícímu 35 let, nutně se zde projevuje fakt, že rodiče kupují hry dětem. Lepší je to v oblasti žánrů. Co se týče nejčastěji hraných žánrů v rámci online her, vedou casual a sociální hry s 30 procenty. Tradiční MMO tituly s přetrvávajícím světem tvoří 11 procent. Nu a pak je tu bezesporu zajímavé porovnání prodejnosti všech her podle žánrů. Vedou akční hry (31,9 %) což je ale něco jiného než druhé střílečky (20 %). Třetí jsou pak sportovní hry s 12,7 % a třetí RPG se 7 %.

es zdroj: tisková zpráva

V rámci her pro počítače suverénně vedou strategie, což má co dělat s faktem, že na počítače je nejprodávanější hrou za minulý rok StarCraft II: Heart of the Swarm a po něm SimCity. Tady vyvstává otázka, jak je to s daty ze Steamu. Za daty stojí NPD Group, která uvádí, že v jejích analýzách pracuje i s digitální distribucí, ale víc se nedozvíme. Z videoher, což znamená cokoliv, co není počítač, pak je nepřekvapivě první Grand Theft Auto V, po něm Call of Duty: Ghosts a pak loňský ročník Madden.

Pokud byste chtěli argument, proč nejsou hry malým odvětvím, vězte, že za rok 2013 spotřebitelé utratili za hry a nebo herní hardware 21,5 miliard dolarů. Loni digitální distribuce poprvé porazila tu tradiční a to poměrem 53:47 procentům. Trend je tedy zcela jasný, nicméně je jasné, že Američané se svých krabiček s hrou jen tak snadno nevzdají. Celý výstup analýzy Entertainment Software Assocation najdete zde v pdf dokumentu.

Nejnovější články