Vše, co víme o The Last of Us: Part II
zdroj: Naughty Dog

Vše, co víme o The Last of Us: Part II

11. 2. 2020 12:30 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Pokračování The Last of Us je jednou z posledních exkluzivit, kterých se PlayStation dočká na současné generaci. Už teď víme, že naváže tam, kde jednička skončila, jen se namísto Joela tentokrát ujmete primárně Ellie. Jak moc se posuneme v čase, jakých nových nepřátel se dočkáme a v čem obecně bude Part II jiná? Pojďme si shrnout známé detaily o očekávané hře od studia Naughty Dog.

O čem The Last of Us: Part II bude?

Příběh dvojky se odehrává zhruba pět let po prvním díle a 25 let po vypuknutí epidemie. Zatímco hlavním leitmotivem jedničky byla podle šéfa vývoje Neila Druckmanna láska mezi Joelem a Ellie, dvojka má být především o nenávisti. Ellie bude devatenáct, což vývojářům dává příležitost ukázat hloubku její postavy, která se z ochraňované dívky sama mění v záchranářku.

Kupředu ji žene touha po pomstě, zejména vůči tajemnému a nebezpečnému kultu obětujícímu lidi. Jestli se dočkáme také hraní za Joela či jinou postavu? Zatím nevíme, ani nevíme, jestli mu Ellie odpustila, že ji odmítl obětovat na vývoj vakcíny proti viru.

Děj bude rozdělen do čtyř kapitol dle ročních období a půjde o zatím nejdelší hru od Naughty Dogu.

zdroj: Naughty Dog

Kde se The Last of Us: Part II odehrává?

Oproti jedničce s jasně definovanými arénami by se dvojka měla víc posunout směrem k otevřenému světu. Ellie se se skupinou dalších přeživších infekce usídlila ve Wyomingu, záhy se ale musí vydat kupříkladu do Seattlu, aby vysvobodila Joelova bratra Tommyho.

Čekají vás výpravy do divočiny severovýchodní Ameriky, kde už vládu převzala příroda, ale i předměstí, kde o ni stále ještě bojuje a vytváří ikonický ráz krajiny skrz zarůstající domy a vraky aut. Kvůli většímu rozsahu nebudete muset chodit pořád pěšky, dojde i na jízdu na koni. Ellie navíc umí skákat, takže ji nezastaví každý obrubník.

Jak moc se bude lišit hratelnost?

Joel se většinu času musel plížit a nepřátele likvidovat ze zálohy, když ale došlo na nejhorší, dokázal se proměnit v nepravděpodobného akčního hrdinu. Proti Ellie hraje v boji na blízko její váha, ale naopak umí být velmi mrštná a svým protivníkům zvládne uhýbat. Taky umí házet předměty za běhu. Nevyplatí se ji podceňovat, protože si z kultistů dokáže udělat živý štít anebo jim vyrvat i poměrně velké zbraně typu kladivo či mačeta. V tomto směru nás čekají ještě trochu brutálnější výjevy než v jedničce.

Mimo obyčejného přikrčeného plížení se Ellie může dokonce i plazit. Což se vám bude hodit, jelikož nepřátelé mají být o poznání chytřejší. Ti lidští si kupříkladu navzájem sdělují, kde se Ellie zřejmě zrovna nachází.

Přibyl ukazatel odhalení, který vám dá možnost se schovat, a možnost zranění nad rámec zdraví. Horší rány si musíte ošetřit, abyste mohli pokračovat dál. Větší pozornosti se dostalo craftingu, budete tedy moct sbírat více věcí a následně si z nich více věcí vyrábět, včetně třeba nových typů munice.

Zbraně si budete moct modifikovat z hlediska kapacity zásobníku, poškození, zpětného rázu a optického zaměřovače. Přibydou i určité RPG prvky ve smyslu vylepšování schopností, zvyšování zdraví nebo odemykání nového vybavení, jako jsou tlumiče na pistole.

Dvojka tentokrát nebude mít multiplayer.

zdroj: Sony

Jaké nové nepřátele v The Last of Us: Part II potkáte?

Ve společnosti sektářů i obyčejných hrdlořezů se pohybují trénovaní psi, kteří Ellie zvládnou vyčmuchat kvůli její pachové stopě. Pro citlivější pejskaře je dobrou zprávou, že se psům dá vždy vyhnout a pro postup je nemusíte zabíjet. Rozhodně si na ně ale musíte dávat pozor, snadno se schovají ve vysoké trávě a dokážou nepříjemně překvapit zezadu.

Mimo hafanů dojde i na nové typy nakažených. Houbovitá infekce mutuje, jednou z rozmanitých hrozeb nadcházející dvojky budou třeba Shambleři pokrytí hnisajícími boláky, kteří plivou leptavý plyn. Pokud je zastřelíte, za odměnu vybuchnou, jsou rychlí a hnusní. Co byste taky od „zombíků“ čekali!

Zabíjení lidských protivníků by pro vás obecně mělo být těžší, ale spíše po psychologické stránce. Kromě toho, že zvládají koordinovat své útoky, budou mít totiž třeba také jména. Obecně byste měli získat pocit, že opravdu zabíjíte lidi, nikoliv bezduché shluky pixelů.

Kdo na The Last of Us: Part II pracuje?

Studio Naughty Dog, které mimo prvního dílu stojí třeba za sérií Uncharted. Kreativní ředitel prvního dílu, Neil Druckmann, na psaní příběhu spolupracoval s jednou ze scenáristek seriálu Westworld, Halley Gross. Kromě toho šéfuje celému vývoji, protože šéf vývoje jedničky, Bruce Straley, z Naughty Dog odešel před třemi lety.

V rolích Ellie a Joela se vrací jejich dabéři Ashley Johnson a Troy Baker. Druckmann v jednom rozhovoru zmiňuje, že kdyby tihle dva neměli čas, raději by pro dvojku vytvořil úplně nové protagonisty, protože si bez jejich hlasů titulní dvojici nedokáže představit. Soundtrack opět skládá argentinský hudebník Gustavo Santaolalla, který za hudební doprovod ke Zkrocené hoře dostal Oscara.

zdroj: Naughty Dog

Kdy The Last of Us: Part II vychází?

Hra po koronavirovém odkladu z května vyjde 19. června 2020 exkluzivně pro PlayStation 4, a to hned na dvou Blu-Ray discích, pokud si pořídíte některou z fyzických edic. Sběratelská s figurkou, art bookem, steelbokem, náramkem a dalšími bonusy ještě v Česku není vyprodaná, takže máte šanci si pro sebe nějakou sehnat.

Nejnovější články