Vybíráme z předběžného přístupu – Tycoon nočního klubu, hrátky s modelínou a souboj gladiátorů
zdroj: tisková zpráva

Vybíráme z předběžného přístupu – Tycoon nočního klubu, hrátky s modelínou a souboj gladiátorů

23. 10. 2017 17:58 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Minulý týden se sice nesl v duchu blížících se voleb, ale ty mohou být našemu hernímu světu celkem ukradené. Předběžný přístup se dál plnil novými, zajímavými tituly, mezi které bezesporu patří krásná logická hra Opus Magnum (článek, Steam) a snad právoplatný nástupce Sensible Soccer s názvem Sociable Soccer (článek, Steam). K nim se již tradičně přidává pětice vybraných projektů, mezi kterými naleznete unikátní hříčku s modelínou, bleskurychlé gladiátorské zápasy, vizuálně ojedinělý roguelike, tycoon ze světa Party Hard a kolonizační survival nikoli na Marsu.

Claybook

Také jste si jako malí hráli s modelínou? Pevně věřím, že ano. Ale člověk z toho poměrně brzy vyroste, že? V dospělosti se k modelíně dostanete pouze prostřednictvím vlastních dětí, ale stejně dnes frčí spíš fimo, které uchová výsledný výtvor navěky díky zapečení. To ve hře Claybook neplatí. Tam je vše hezké do té doby, než přijdete vy.

Claybook je velice originální puzzle hra, ve které se pohybujete po modelínovém světě v předmětech z modelíny. A funguje to přesně tak, jak byste čekali. Jakmile svou modrou kouli rozkoulíte po zeleném trávníku, začnete si vyměňovat barvy a zanecháte za sebou dohledatelnou stopu. Svět se pod vaší tíhou formuje a od toho se i odvíjejí hádanky.

Někdy je potřeba proděravět nádrž s vodou, jindy si musíte najít cestu ke krychli, kterou si žádají na druhé straně mapy. To vše na čas. Ale hádanky nejsou nijak složité, aby neubíraly pozornost vizuálu, o který tu podle mého názoru jde především. Vymodelovaný svět nese otisky chlapeckých prstů, deformuje se, je hravý a zkrátka baví. Spíš než výzvu čekejte unikátní pískoviště. Tedy modelínoviště.

Jak dlouho potrvá předběžný přístup? 3-6 měsíců.
Bude se cena zvyšovat? Pravděpodobně ne.

Vyvíjí a vydává: Second Order | Cena: 19,99 eur | Steam

claybook zdroj: tisková zpráva

Arena Gods

Gladiátorské zápasy byly velice krutou zábavou, to všichni víme. Ale ne vždy byly tak epické a zdlouhavé, jak nám ukazují některé filmy a seriály. V top-down mlátičce Arena Gods se v písčité aréně ohřejete sotva pár vteřin. Tak rychle vás totiž prošpikuje kopí nepřítele, jeho meč, štít, pěsti nebo cokoliv dalšího, co je zrovna po ruce.

Arena Gods sází na multiplayer dvou až čtyř hráčů, kteří si to bleskurychle vyříkají na stísněném prostoru kouzelné arény. Kouzelné proto, že disponuje dvěma lehce nerealistickými prvky. Zaprvé jsou zde dveře, které spojují protilehlé strany arény a snadno tak překvapíte nic netušícího protivníka. Přitom jimi nemusíte fyzicky projít, stačí jimi prohodit kopí a to už se samo postará o doražení k cíli.

S vrženým kopím souvisí i podivné magnetické podstavce, které upravují dráhu letu, díky čemuž dokážete trefit soupeře za rohem po vzoru filmu Wanted. Všechno v aréně lze použít jako zbraň a vším lze vrhat. Opravdu vším. To třeba takhle utnete jednomu soupeři ruku, druhého s ní umlátíte k smrti a po třetím ji hodíte. Souboje v Arena Gods jsou neobvykle svižné, variabilní, plné improvizace a vypadají opravdu zábavně.

Jak dlouho potrvá předběžný přístup? Tvůrci si netroufají odhadovat.
Bude se cena zvyšovat? Pravděpodobně ano, podle výsledného obsahu.

Vyvíjí a vydává: Supertype | Cena: 14,99 eur | Steam

arena gods zdroj: tisková zpráva

Cogmind

Nevím, jak jinak popsat Cogmind, než jako unikát. Jen se podívejte na příslušný obrázek níže. Vypadá to jako správná hackerská puzzlovka, ale hackování zde hraje druhé housle. To, co vidíte, je hlavní uživatelské rozhraní vyvedené v ASCII kódu. A vypadá parádně. Člověk by jen těžko odhadl, že se někde v té změti čísel, písmenek, symbolů a obrazců odehrává čistokrevný roguelike.

Ale je to tak. Sice nejsem ani po zhlédnutí traileru nijak zvlášť moudrý, ale doprovodný text Cogmind docela dobře vysvětluje, o co jde. Jste malý slabý robůtek, který se protlouká digitálním světem. Neexistují zde zkušenosti, neexistují zde třídy, zaměření, frakce. Nic podobného. Existují jen vylepšení. Ta, která najdete, nebo ta, která vymlátíte ze soupeřů.

Všechno na sebe můžete namontovat a postupně si tak razíte vlastní cestu hackera, špióna nebo klidně tankující mlátičky. Když zemřete, jedete od začátku. Nic se nepřenáší, jen vaše vlastní znalosti o fungování světa. Ne každý je totiž nepřítel. Čeká vás přes 20 map, na tisíc předmětů, sedm dějových zakončení, tuny dialogů a desítky různorodých nepřátel.

Jak dlouho potrvá předběžný přístup? Alespoň 6 měsíců.
Bude se cena zvyšovat? Jen v případě, že se zásadně rozšíří obsah.

Vyvíjí a vydává: Grid Sage Games | Cena: 19,99 eur | Steam

cogmind zdroj: tisková zpráva

Party Hard Tycoon

Řežba Party Hard si u nás od Ládi odnesla docela slušnou sedmičku za svou zábavu, brutálnost i kontroverzi. Světově se sice nedočkala zářného přijetí, ale 400 tisíc prodaných kusů na Steamu hovoří jasně – pracuje se na dvojce a dokonce i na tycoonovském spin-offu. Právě druhá bizarnost vstoupila minulý týden do předběžného přístupu.

Stejný svět, opačný přístup. Zatímco v původní hře vběhnete v roli maniaka na parket, kde místo tanečních kreací rozdáváte smrt, v Party Hard Tycoon se stáváte majitelem takového klubu. Vaše úmysly jsou tak mnohem mírumilovnější – zvolit téma večírku, připravit parket a pódium, dotáhnout DJe, správně rozmístit repráky, zajistit ochranku a hlavně se postarat o nekonečný přísun alkoholických tekutin. Jak tenhle experiment dopadne, si netroufám odhadovat. A nakonec možná přijde i kouzelník z jedničky!

Jak dlouho potrvá předběžný přístup? 3 měsíce.
Bude se cena zvyšovat? Ano, po dokončení.

Vyvíjí: Pinokl Games, Kverta Limited | Vydává: tinyBuild | Cena: 9,99 eur (do 26. října 8,99 eur) | Steam

party hard tycoon zdroj: tisková zpráva

Mercury Fallen

Co byste řekli na Dungeon Keeper s prvky survivalu na planetě Merkur? Zní to docela svěže, a v případě Mercury Fallen to zatím opravdu velice svěží je, alespoň tedy co se týče vývojové fáze. Autoři ze studia Nitrous Butterfly se nebojí otevřeně prohlásit, že si hra v early accessu pobude minimálně do konce příštího roku, přičemž se počítá i se začátkem roku 2019.

Proto to na prvních záběrech vypadá tak, jak vypadá. Rozpracovaně, nehezky, nedetailně. Zato funkčně. Vaše skupinka kolonistů se ocitá na zničené stanici pod povrchem Merkuru, kde se pokusí přežít zuby nehty. Na vás je zadat jim rozkazy pro vykopání nových místností, zasazení zeleniny, vyrobení tavící pece kvůli novým materiálům, natažení elektrických kabelů i zařízení rozvodu vody.

Zároveň musíte hlídat tělesnou kondici každého z dělníků, sledovat jejich touhy a potřeby, nepřetěžovat je a podobně, protože moc jich k ruce nemáte. Naštěstí narazíte na další kolonisty a šikovné roboty při prokopávání se zavaleným komplexem, který nevytvořila lidská ruka, ale procedurální generátor. Upřímně, nemyslím si, že by Mercury Fallen v této chvíli nabízela hlubší hratelnost, ale rozhodně se vyplatí mít o hře povědomí, zvlášť pokud vás podobné kolonizační survivaly přitahují.

Jak dlouho potrvá předběžný přístup? 12-15 měsíců.
Bude se cena zvyšovat? Ano, po dokončení.

Vyvíjí a vydává: Nitrous Butterfly | Cena: 14,99 eur | Steam

mercury fallen zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články