Vymáhání kompenzace od pirátů je běžná praxe
zdroj: tisková zpráva

Vymáhání kompenzace od pirátů je běžná praxe

17. 1. 2012 18:51 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Alespoň to prohlašují autoři článku na serveru TorrentFreak.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V návaznosti na kauzu vymáhání kompenzace za stažení Zaklínače 2 z torrentů a následného stažení těchto výzev ze strany CD Projektu popisuje server v širším měřítku fakt, že nejde o nijak zvláštní krok, přičemž byl CD projekt v očích mnohých takto ostrakizován.

Podívejme se ale na uvedená fakta bez nějakého emočně zabarveného komentáře a spekulací, do nějž je TorrentFreak zabalil. Identifikace pirátů dle IP adresy, což není metoda neomylná, je celkem běžnou praxí, hlavně v Německu, kde jí nahrává místní legislativa. Tvůrci článku uvádí, že k metodě, kdy je dle IP identifikován daný pirát, následně je mu zaslán dopis, v němž je vyzván k zaplacení částky od tři set do cca tisíce eur, nebo dojde k soudnímu řešení, se uchylují desítky větších či menších studií.

Nicméně jako nejvíce aktivní se prý profilují tři společnosti - Koch Media, dtp entertainment AG a Kalypso Media GmbH. Koch Media řší kupříkladu hromadné stahování Dead Islandu či přídavky k Painkillerovi. Ze známějších jmen je jmenováno třeba Atari, které řešilo stahování Zaklínače, Alone in the Dark a Test Drive Unlimited 2, Codemasters s DiRT 3 či Operation Flashpoint Red River, Eidos a Square Enix Batmana: Arkham Asylum, Deus Ex: Human Revolution a Just Cause 2.

Jak je vidět, je to prostě praxe běžná a nijak výjimečná, byť je velmi často v režii lokálních distributorů jako je právě Koch Media a další jmenovaní. Pokud vás zajímají jmenované případy i s danými požadovanými částkami, přečtěte si celý článek.

Nejnovější články