„Vývoj téhle hry je společenská a kulturní zodpovědnost,“ říká autor videoherní Farmy zvířat
zdroj: tisková zpráva

„Vývoj téhle hry je společenská a kulturní zodpovědnost,“ říká autor videoherní Farmy zvířat

14. 9. 2017 18:31 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Před pár dny jste se v Patrikově článku mohli dozvědět, že Orwellova slavná Farma zvířat se dočká videoherního zpracování. Zatím o něm nejsou známé žádné vyčerpávající podrobnosti, pouze skutečnost, že půjde o kombinaci příběhové adventury a tycoonu, v níž budete titulní statek po svržení lidské nadvlády spravovat. V téhle informační tmě však naštěstí přišel alespoň slabý záblesk světla, konkrétně rozhovor serveru DualShockers s jedním z vývojářů, Imrem Jelem z britského týmu Bossa Studios.

„Vývoj téhle hry není jen o zábavě, dokonce není ani jen o umění – je to společenská a kulturní zodpovědnost. Tím pádem musíme zajistit, že projekt není pošpiněn penězi pocházejícími ze zdrojů, jejichž činy odporují Orwellově poselství a hodnotám našeho nezávislého týmu,“ vysvětluje Jele. Odpovědí by mohla být crowdfundingová kampaň, peníze pocházející od nadšené komunity namísto velkých vydavatelů, ale i tak zde existuje prostor pro „potenciální kontroverze“, což je u inherentně politického tématu nejspíš nevyhnutelné.

Autoři si v takové situaci aspoň nechtějí přidělávat další bolehlavy tím, že by je lidé osočovali z pokroucení zdrojového materiálu. Jak říká Jele: „Tahle hra nemusí Farmu zvířat modernizovat. Nepotřebujeme Farmu zvířat… VE VESMÍRU! Původní dílo nepotřebuje měnit, protože je relevantní jako vždy, dnes možná ještě víc než dřív.“ Zároveň však uznává, že „proces adaptace uměleckého díla z jednoho média do jiného musí nutně pozměnit poselství onoho díla“.

Základní kámen knihy, kritika opresivního režimu, však určitě zůstane centrálním pilířem i ve hře. Koneckonců jde o hlavní důvod, proč se skupina autorů, kteří všichni snili o tom, že jednoho dne podobnou adaptaci vytvoří, rozhodla přestat plánovat a dát se do akce. „Za posledních deset let jsme zaznamenali trend – různé vlády využívají techniky totalitních režimů minulosti,“ upozorňuje Jele, a tady se opět dostáváme ke skutečnosti, že Orwellovo stařičké dílo ve skutečnosti vůbec není zastaralé, a například v Jeleho domovině, Maďarsku, by se z něj mohli a měli poučit.

Na projektu se podílí celá řada nadšených vývojářů, kteří spolu plánují vytvořit skvělou hru a pak se opět vydat svou vlastní cestou. Jele má ovšem vůči svým kolegům z anglosaského světa možná trochu výhodu – za svého dětství totiž skutečně zažil komunistickou vládu, zatímco pro lidi ze západu je Orwellova kniha spíš temným varováním než podobenstvím každodenní reality. Animal Farm je tak něco víc, než jen obyčejná hra: „Je povinností každého člověka protestovat proti vlně útlaku, a my chceme přispět svou troškou právě pomocí téhle hry.“

Animal Farm by měla vyjít na PC i dalších, zatím blíže neurčených platformách, ovšem nestane se tak dřív než na podzim příštího roku.

Nejnovější články