Vývojáři z Forza Motorsport 7 odstraní loot boxy, ve Forza Horizon 4 vůbec nebudou
zdroj: tisková zpráva

Vývojáři z Forza Motorsport 7 odstraní loot boxy, ve Forza Horizon 4 vůbec nebudou

27. 7. 2018 16:45 | Téma | autor: Adam Homola |

Mají to loot boxy a mikrotransakce ve velkých hrách spočítané? Zcela jistě ne. I přesto ale herní průmysl pomalu pokračuje v jejich odstraňování či omezování v nejedné velké hře. Ostatně není to tak dávno, co psal Vašek o Middle-Earth: Shadow of War, a dnes tu máme vývojáře z Turn 10 Studios a jejich Forza Motorsport 7. I z ní brzy zmizí Prize Crates (zdejší ekvivalent loot boxů) a nedostanou se do ní placené žetony známé z předchozích her série.

A co víc, nadcházející Forza Horizon 4 nebude mít ani jedno. Ve hře tak nenajdete jedinou Prize Crate a nebudete si moct koupit jediný placený žeton. Na oficiálním webu Forza Motorsport to oznámil šéf studia Alan Hartman.

Pro pořádek se sluší dodat, že ve Forza Motorsport 7 si vývojáři za Prize Crates nikdy skutečné peníze neúčtovali, ale i tak šlo o natolik kontroverzní a neoblíbenou část hry, že nakonec půjde z kola ven.

Odstranění Prize Crates ovšem není otázkou jednoho týdne. Jde o natolik komplexní, složitý a dlouhý proces, že se jeho dokončení dočkáme až někdy v zimě. Nicméně vývojáři se pochlapili už nyní a z Prize Crates odstranili všechna auta, ke kterým se můžete nově dostat standardním způsobem.

zdroj: Vlastní

V Prize Crates tak do zimy zůstanou pouze kosmetické věci, které vám nezaručí žádnou kompetitivní výhodu, a v zimě se hra zbaví loot boxů úplně a nadobro. Forza Motorsport 7 se tak po více jak roce dočká poměrně zásadní změny, zatímco Forza Horizon 4 bude 2. října startovat zřejmě kompletně bez mikrotransakcí.

Je to popravdě zvláštní a osobně bych u takto velké hry od takto obřího vydavatele mikrotransakce očekával. Ve velkých titulech z nich stal během této generace konzolí víceméně standard. Sice je nenajdeme všude, ale zase je vídáme tak často, že je pomalu těžké si bez nich hru typu Forza Horizon 4 představit.

Na druhou stranu nejde o mikrotransakce jako takové, ale o jejich konkrétní podobu, která může být citlivá, nerušivá a naprosto v pohodě (často citovaný Overwatch, nebo třeba i nedávný Assassin’s Creed Origins), nebo to vývojáři přestřelí a výsledkem je Star Wars: Battlefront II.

zdroj: Archiv

Forza Motorsport 7 není jediná velká hra, ze které mizí loot boxy několik měsíců po vydání. O dalším případu psal nedávno Vašek a já bych se nedivil, kdyby další adepti na vyškubnutí loot boxů a necitlivých mikrotransakcí následovali v příštích měsících. Konkrétně EA si je navíc moc dobře vědoma, jak to s druhým Battlefrontem přehanala a jakou lavinu spustila, a tak kolem mikrotransakcí i loot boxů ve svých budoucích titulech (Battlefield V, Anthem) našlapuje po špičkách.

Nejnovější články