Vyzkoušejte si novou, moderní knihovnu her na Steamu
zdroj: tisková zpráva

Vyzkoušejte si novou, moderní knihovnu her na Steamu

18. 9. 2019 12:15 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Patrik vás před pár týdny informoval o vítané skutečnosti, že se Valve chystá nadělit uživatelskému rozhraní herní knihovny Steamu pořádný facelift – a teď se sami můžete přesvědčit, zda jsou to pro vás osobně spíš změny k lepšímu, nebo krok vedle. V článku najdete návod, jak na to a shrnutí toho, co vás čeká.

Protože se nová knihovna zatím nachází pouze v betě, musíte se nejdřív přihlásit do testovacího programu, což je ovšem velice jednoduchý úkon. Stačí vlevo nahoře kliknout na Nastavení, pak Účet a v kolonce Účast na beta verzích zaškrtnout Steam Beta Update. Pak jeden rychlý restart a je to.

Nová knihovna Steamu zdroj: tisková zpráva

Odměnou vám bude skutečnost, že si mezi prvními osaháte nový interface. Ten volí dlaždicové rozložení domovské stránky, která vám hned nahoře nacpe přímo před oči různé novinky z her, které hrajete (nebo máte v knihovně). Vidíte, kde vyšel jaký update, co se kde semlelo, jestli se chystá rozšíření nebo něco podobného.

Knihovnička navíc slepě nehází dopředu ty nejnovější ze všech nových novinek, ale nějakým způsobem se snaží určit, co by pro vás mohlo být zajímavé – tedy hlavně informace o hrách, které v současnosti hrajete nebo jste hráli v nedávné minulosti, nikoliv o titulech, které jste třeba ještě vůbec nezapnuli. To je klíčové, pokud vlastníte knihovnu se stovkami položek.

Níže je pruh s nedávnými hrami, který by vám měl pomoct okamžitě naskočit zpátky do rozehraných partií. Nic složitého.

Nová knihovna Steamu zdroj: tisková zpráva

Dále už je seznam všech her, které vlastníte, v základu podle abecedního pořadí, ale můžete si ho transformovat dle vlastního uvážení – mě například hodně pobavilo, když jsem si je seřadil podle odehraného času a sledoval, kde jsem toho propařil nejvíc (i když tuhle statistiku trochu kazí skutečnost, že účet na Steamu sdílím se svým bratrem, viz 1000 hodin v CS: GO na titulním obrázku).

Podle potřeby si navíc můžete vytvořit vlastní „poličky“, jak jim Steam říká – třeba nějakou kolekci, nebo oblíbené hry, nebo vás například zajímá, jaké hry z vaší knihovny mají nejvyšší hodnocení na Metacriticu. Štelováním knihovničky se určitě dá zabít minimálně pár desítek minut.

Nová knihovna Steamu zdroj: tisková zpráva

Pakliže máte rádi klasický sloupcový seznam vlevo, který byl doteď ústředním bodem steamové knihovničky, nemusíte si zoufat – pořád tady je a taky si ho můžete upravit, jak potřebujete, například si nechat ukázat jen lokálně nainstalované hry, což je možnost, kterou jsem primárně využíval doteď ve starém layoutu. Ale stejně dobře si můžete vyfiltrovat třeba jenom singleplayerové hry, jen VR nebo libovolnou kombinaci jednotlivých možností.

Nová knihovna Steamu zdroj: tisková zpráva

Zlepšení je vidět i v okamžiku, kdy si v knihovně rozkliknete konkrétní hru. Okamžitě vidíte uživatelský obsah – u Football Manageru na mě například vyskočilo video nějakého pěkného gólu, v případě Heaven’s Vault zase skutečnost, že si tuhle fantastickou adventuru jeden z mých přátel zařadil do seznamu přání. Hned jsem mu k tomuhle oznámení mohl přidat i paleček nahoru, aby věděl, že seznámení s Aliyou Elasrou je podle mě vynikající nápad.

Nová knihovna Steamu zdroj: tisková zpráva

Je to robustní předělávka, za kterou si Valve v mých očích zaslouží pochvalu. Na povrch nejspíš ještě vyplave řada nedokonalostí, ale finální verze snad případné problémy vyladí a pro začátek jsem si snad ani nepředstavoval nic lepšího.

Možná to zní jako prkotina (hlavní je přece hraní her, ne rýpání se v menu obchodu/launcheru!), ale v dnešní vyhrocené situaci, kdy se poněkud melodramaticky hovoří o „válce“ mezi Steamem a Epicem, mi facelift knihovny přijde jako velice dobrý protiúder – zvlášť když vzhled a uživatelská přívětivost jsou přesně ty oblasti, v nichž zatím Epic Games Store těžce zaostává.

Nejnovější články