Vzpomínáme: Aliens versus Predator byl filmovou hrou nejvyšší jakosti
zdroj: Rebellion

Vzpomínáme: Aliens versus Predator byl filmovou hrou nejvyšší jakosti

30. 4. 2019 17:30 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Po taktické stránce je detektor pohybu ze ságy Vetřelec asi jedním z nejhorších nápadů v dějinách válčení. Z perspektivy hororového filmu jde však o brilantní myšlenku – a v hororové hře uměl hrát na nervy ještě vydatněji. Nekonečno granátů bylo vystřeleno do otevírajících se dveří nebo neškodných myšek a nekonečno nervových kolapsů prožito, když se namísto nich na obzoru objevilo hejno xenomorfů. Vzpomínky z prvního „moderního“ Aliens versus Predator, který vyšel před 20 lety, 30. dubna 1999, zůstávají živé dodnes.

Crossovery jsou jedním z těch scenáristických nápadů, které v 9 z 10 případů vypadají skvěle na papíře, ale méně vábně v realitě. Jednou z mála výjimek je však právě Aliens vs. Predator z roku 1999. Ačkoliv objektivně lepší je druhý díl, který posunul kvality série blíže tehdejšímu standardu stříleček, první AvP byl mnohem vyhlíženějším, očekávanějším a všeobecně kritičtějším zásahem do hráčovy duše.

Dílem za to mohla skutečnost, že jsme si na něj setsakra počkali! Na konci 90. let byl Aliens vs. Predator takovým malým Duke Nukem Forever. Hra byla ve vývoji už od roku 1995 a minimálně od roku 1997 se neustále čekalo, kdy konečně vyjde. Hráči navíc měli docela dobrou představu o tom, co je čeká – nešlo o první hru toho jména. Šlo však o první „next-gen“ titul (dnešní terminologií), který uměl posadit na zadek.

Snad za to může tehdejší mladistvý stav mysli mnoha z nás, snad i tehdejší kratší vývojářský cyklus. Na každý pád však platí, že dvouletý odklad na konci 90. let byl subjektivně mnohem delší než dvouletý odklad dnes. Traduje se výmluva, že za to snad částečně mohlo čekání, než vůbec tehdejší počítače většiny hráčů dokážou dostatečně rozjet hru. Spíš je to ale jenom kreativní výmluva.

Na rozdíl právě od Duke Nukem Forever však Aliens vs. Predator splnil očekávání všech na jedničku. Stylizace hry nejenže perfektně skloubila svět Vetřelců s Predátorem, ale nabídla i poměrně koherentní story, jak se obě bestie (a nebozí mariňáci spolu s nimi) můžou potkat. Bylo fascinující hrát AvP už jenom kvůli tomu, abyste mohli navštívit lokace podobné těm ze slavných filmů. Podstatnější byla ale skutečnost, že jste v nich měli opravdu co hrát.

Vývojáři ze studia Rebellion umně využili, co jim obě frančízy nabízely. I dnes hra nabízí fascinující zážitek z toho, jak s predátořími udělátky platíte za lovce, za xenomorfa za sviňáka lozícího po zdech a za člověka… se hlavně zuby nehty snažíte neumřít.

Ještě vtipnější je hra v multiplayeru. Ten totiž nabízel jeden z prvních příkladů asymetrické hry více hráčů. Mnohdy jste ani nemuseli oponenty moc vraždit, stačilo, že na ně můžete křičet. Efekt na LANce byl hned znát.

Dnešní hráčské preference jsou ovšem někde jinde. Možná nebudu unikátem, ale když jsem hrál Aliens vs. Predator v jeho éře (plus minus pár let), užíval jsem si hlavně hru za Predátora proti lidem. Dnes si však podstatně víc vychutnávám nekompromisní survival, který nabízí jedině mariňák. S omezeným počtem životů, atypicky komplikovanými levely i neustálým spawnováním xenomorfů je Koloniální mariňák výzvou, která dává ochutnat strach! Skoro by se chtělo říct, že mariňácká hratelnost předběhla survivalové hry nejméně o dekádu. Už jen skutečnost, že Vetřelec vám může výrazně ublížit i svou vlastní smrtí, popřípadě vlivem sekajícího ocasu i po smrti, je tak trochu unikát.

No a z hraní za Vetřelce samotného je dnes člověku hlavně nevolno kvůli roztahanému pohledu a prostorovým hlavolamům. I tak se mění čas.

Uplynulé dvě dekády krom zmíněného druhého dílu přinesly více her z daného světa. Ani nový Aliens vs. Predator, ani nešťastný Aliens: Colonial Marines však nesplnily vysoká očekávání, která nastavilo právě první AvP. Alespoň vývojáři ze studia Rebellion však drží stále pochodeň kvality. Studio proslavené sérií Sniper Elite je jedním z mála z našeho retro seriálu, která operují i dnes.

Původní AvP si můžete v kompilaci Aliens versus Predator Classic 2000 stále doplnit či oživit na GoGu. Hra stojí o fous přes 5 eur, má však stále co nabídnout. Díky tomu i díky všudypřítomné tmě její grafika rozhodně nezestárla tak jako u jiných titulů. A dílem za to může i skutečnost, že od jejího vydání byly hry ze světa Vetřelců častěji spojeny se zklamáním spíš než s nadšením, jaké nám tahle pecka přivodila před 20 lety.

Nejnovější články