Warren Spector o chybách dnešních vývojářů
zdroj: tisková zpráva

Warren Spector o chybách dnešních vývojářů

8. 1. 2011 17:17 | Téma | autor: levis |

Legenda mezi herními vývojáři Warren Spector nedávno dokončil svoji ambiciózní akční adventuru Epic Mickey a právě u této příležitosti autora hry zběžně vyzpovídal server Develop Online. "Mrzí mě, že herní vývojáři se dnes stále zaměřují jen na bojové mechanismy a renderovací techniky místo toho, aby svoji energii a snahu směřovali k důležitějším věcem. Měla by nás spíš zajímat umělá inteligence mimo akční sekvence a měli bychom usilovat o to, aby byly dialogy mezi postavami stejně náročné jako souboje," tvrdí Spector. Podle něj současným hrám chybí také interaktivnější a zábavnější podání příběhu, namísto kterého vývojáři uprostředňují lákavější vizuální složku hry a příliš okaté akční scény.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Spector to ovšem nevidí všechno černě. "Na herní branži si cením zvlášť toho, že mě neustále obklopují lidé chytřejší, než jsem já sám, a tak se každý den něco nového naučím," říká vývojář. Spector jinak v poslední době zvlášť propadl hraní Scribblenauts, jehož autorům prý vzdal nedávno hold na jedné vývojářské konferenci. "Mluvil jsem s autorem té hry Jeremiahem Slaczkou a říkal jsem mu, že co se jim podařilo se Scribblenauts se mi zdá úplně nemožné. A on vám tak na mě jenom koukal a věděl svoje. Potvora, nic mi neprozradil!"

Warren Spector za svoji nejoblíbenější hru všech dob považuje Legend of Zelda: A Link To The Past na SNES, i když ji prý hrál na všech platformách, kde kdy vyšla. Pokud by se ale ocitl na opuštěném ostrově, vzal by si s sebou prý jedině Tetris. Spector si v rozhovoru vzpomněl také na to, že jako vůbec první videohra na něj udělali dojem Star Raiders na Atari 800. Sám ale dodnes rád vzpomíná na Space Rogue, Ultimu VI a Toon, což byly první počítačové hry, na jejichž vývoji se podílel - nepočítaje v to stolní hru Thing in the Darkness na motivy Call of Cthulhu.

Co všechno se Spector za těch sedmadvacet let naučil o hrách si můžete sami ověřit na akční adventuře Epic Mickey pro Wii, kterou v ČR distribuuje CD Projekt.

Nejnovější články