Wii U direct: Nintendo představuje nové hry a konzolové služby
zdroj: tisková zpráva

Wii U direct: Nintendo představuje nové hry a konzolové služby

23. 1. 2013 21:30 | Téma | autor: Petr Poláček |

Dnes odpoledne vystoupil šéf Nintenda Satoru Iwata před internetové publikum, aby v rámci Wii U direct prezentace představil majitelům konzole Wii U, co je čeká a nemine v dalších měsících za nové hry, potažmo služby. Oznámení bylo mnoho, některá konkrétní, jiná spíše hodně nekonkrétní, ale jako ujištění majitelů Wii U, že Nintendo na konzolku nekašle, to byla prezentace užitečná. Celou si ji komplet můžete prohlédnout na YouTube, my se teď podíváme, co konkrétně bylo odhaleno, oznámeno a představeno.

Nejdříve je třeba zmínit, že na jaře a následně i v létě vyjdou dva velké updaty Wii U firmwaru, které by měly zrychlit nahrávání her, potažmo zrychlit chování celého systému, což je velmi podstatné. Pro běžného uživatele, který netráví hodiny a hodiny interakcí s ostatními hráči v Miiverse, ale jde mu hlavně o hry, je to důležitá zpráva. Kdyby první z těchto updatů přišel hned, už je pozdě. Ale kdo si počká, ten se dočká.

Právě Miiverse se týkala podstatná část prezentace. Nintendo jednak plánuje vydat Miiverse aplikaci pro chytré telefony, ale ještě předtím umožní přístup k této službě skrze browsery mobilních telefonů. Firma také začne ověřovat účty jednotlivých uživatelů -takoví pak budou označeni zelenou ikonkou a bude jim povoleno postovat linky na YouTube, blogy, externí služby a další objekty zájmu mimo Miiverse.

Přednostně se ale tyto ověřené účty budou týkat vývojářů, vydavatelů, celebrit, zástupců Nintenda a tak dále. Čili to bude taková vyšší kasta v rámci Miiverse, k níž byste se asi měli chovat slušně, nebo dostanete přes prstíky. Nintendo rovněž plánuje v rámci Miiverse budování komunit okolo jednotlivých titulů - v plánu je konkrétně Miiverse aplikace pro sdílení dat z Wii Fit U, potažmo sdílení fotek z Pikmin 3, kde budete fotky moci pořizovat skrze Gamepad.

zdroj: Archiv

Další tematický blok se týkal služby Virtual Console, kterou pravděpodobně dobře znáte z Wiička. S jarním updatem se jí tedy dočkáte i na Wii U, ale pozor, nepůjde jen o přesun celého archivu už vydaných her z Wii na Wii U. Staré klasiky budou pro Wii U upravovány, aby se třeba daly hrát na Gamepadu, takže nabídka se bude rozrůstat postupně a hlavně pomalu.

Pokud vlastního Virtual Console hru na Wii, tak si ji budete moci stáhnout z Virtual Console i na Wii U, ale nebude to zdarma. Za znovu stažení pro Wii U upravené NES hry zaplatíte jedno euro, za znovu stažení SNES hry pak euro padesát. Dokázal bych si to představit i zdarma, když už člověk za hru jednou zaplatil, ale pokud má být každá stará hra upravena, tak ta malá sumička přeci jenom nějaký ten smysl dává.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Nintendo rovněž oznámilo, že v rámci Virtual Console služby se majitelé Wii U dočkají GBA her, což je zpráva výborná. Záleží ovšem na tom, jak rychle se nabídka titulů bude rozšiřovat. A platí to obecně, pro celou nabídku starých her v rámci Virtual Console. A protože konzole NES letos slaví 30 narozeniny (od vydání v JPN), tak Nintendo při této příležitosti připravila speciální akci, v jejímž rámci bude každý měsíc vybraná NES a SNES hra dostupná na 30 dní za pouhých 30 pencí. Tento měsíc bude za tuto sumičku dostupná hra Balloon Fight, v dalších měsících to budou tituly:

únor: F-Zero
březen: Punch Out! Featuring Mr. Dream
duben: Kirby's Adventure
květen: Super Metroid
červen: Yoshi
červenec: Donkey Kong

zdroj: Archiv

Konečně se ale dostáváme k tomu nejzajímavějšímu, tedy k novým Wii U hrám. Kde proboha jsou? Iwata se omluvil za sucho, které musí majitelé Wii U přežít v lednu a únoru, ale prý je to kvůli tomu, aby chystané hry byly opravdu kvalitní a splnily očekávání. Kde jsem tohle už asi milionkrát za poslední roky slyšel? Jo, už vím, někdo z Nintenda se tak majitelům svých handheldů a konzolí omlouvá pořád.

No, každopádně na E3 prý máme čekat regulérní představení nové 3D Super Mario hry od týmu, co má na svědomí Super Mario Galaxy, potažmo novou Mario Kart hru pro Wii U. Nová party hra od tvůrců Wii Party mě upřímně řečeno ani trošku netankuje, protože Wii Party nebyla žádná extra kvalitka, ale rád se nechám přesvědčit, že se tvůrci ze svých chyb poučili. A od nového Super Smash Bros. titulu pro Wii U samozřejmě čekám hodně, tuhle sérii mám hodně rád.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Mnohem zajímavěji znělo vystoupení Eiji Aonumy, který má na starosti sérii Zelda. Jednak přislíbil, že při vývoji zbrusu nové Zeldy pro Wii U se tvůrci pokusí přehodnotit své designové postupy, zejména pokud jde o nutnost procházet dungeony lineárně a o samotě. Hlavně však oznámil, že na podzim se dočkáme HD verze deset let starého Gamecube titulu The Legend of Zelda: The Wind Waker. Vím, že na tuhle hru panují velmi rozdílné názory, ale já ji tenkrát miloval, takže na videu načrtnutá nová podoba mi vhání slzičky do očí a buduje chuť Gamecube vytáhnout a Wind Waker si zahrát.

Prezentovány byly nové záběry z úžasně vypadající bojovky The Wonderful 101, která se na E3 velmi líbila Martinovi, vývojáři z Monolith Soft. (Xenosaga, Xenoblade Chronicles) ukázali krátký trailer ze svého nového Wii U RPG s pracovním názvem „X“ a někoho z vás možná potěší fakt, že Atlus a Nintendo pracují na hře, která nějakým způsobem zmixuje dosti nesourodé značky Fire Emblem a Shin Megami Tensei. K dispozico je také nové video z Bayonetta 2, ale jde jenom o záběry na vývojáře, jak hru dělají, takže žádné terno.

zdroj: Archiv

Zdaleka největší radost ze všech těch zmíněných a ukázaných nových her mi udělal titul Yoshi Yarn, na kterém pracuje tým odpovědný za skvělou plošinovku Kirby's Epic Yarn. Krom toho, že Yoshi je můj ultimátní maskot a ve své vlastní konzolové hře se neobjevil od roku 1998, kdy vyšla Yoshi's Story, se mi líbí, že si Yoshi Yarn drží specifickou, klubíčkovou, stylizaci Kirby's Epic Yarn, která je prostě nádherná. Pokud se jí podaří skloubit se specifickou hratelností, která u Yoshi her vždy fungovala lépe, než u všech Mario her dohromady (sorry za trošku fanboyovství), bude tohle jedna z her, o které moje zaprášené Wii U nepřijde.

zdroj: Archiv

A tím bych to uzavřel, protože více zajímavých informací z Wii U prezentace nevzešlo. Ano, byla to prezentace poněkud málo konkrétní a spíše plná slibů o slibech budoucích, ale na rovinu – je to lepší, než drátem do oka.

Nejnovější články