Wolfenstein: Youngblood vyjde v Německu bez cenzury
zdroj: tisková zpráva

Wolfenstein: Youngblood vyjde v Německu bez cenzury

27. 6. 2019 13:05 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Loni v létě psal Vašek o uvolnění přísné cenzury nacistických symbolů v herních titulech v sousedním Německu. Pořád relativně přísným sítem už kupříkladu prošel český Attentat 1942, teď se do definice „uměleckého či vědeckého účelu“ vejde i nadcházející Wolfenstein: Youngblood, který se v duchu série nacisty i jejich symbolikou bude jen hemžit.

Zatímco ještě v předloňském Wolfenstein II: The New Colossus jste v německé verzi nenarazili na jedinou svastiku a Hitler přišel o svůj knírek i jméno, v případě Youngblood už by vše mělo vypadat jako v ostatních zemích světa. Hra prošla schvalovacím procesem herní autoregulační organizace USK, která každý titul posuzuje individuálně. Bethesda tuhle informaci oznámila včera na svém oficiálním německém fóru skrz svou komunitní manažerku. V Německu tedy vyjde klasická mezinárodní verze hry.

Zajímavostí je, že cenzurovaná verze bez nacistických symbolů přesto existuje. Wolfenstein: Youngblood totiž vychází za méně než měsíc a rozhodnutí úřadů dlouho nebylo jasné, takže vývojáři museli být připravení i na eventualitu, že výjimku nedostanou. Nakonec se Bethesda rozhodla vydat jak zcenzurovanou verzi bez nácků, tak i tu se svastikami, říšskými orlicemi a tak dále.

zdroj: Archiv

Kupříkladu filmy „privilegium“ zobrazovat nacistické symboly v odůvodněných případech mají už dlouho, takže jde o takové ujištění, že hry nejsou pro Němce druhořadým, prázdným médiem. Povolení se dočkají v případě, že plní uměleckou či vědeckou funkci nebo zobrazují reálné historické události. U dvojčat bojujících proti nacistické nadvládě v Paříži alternativní historie zřejmě půjde spíš o tu první možnost.

Přestože je trauma druhé světové války v Německu stále silně zakořeněno, mělo by se podle německé asociace herního průmyslu tohle téma citlivým a zodpovědným způsobem dostatečně často otvírat. Zejména mezi mladou generací je interaktivní povaha her ideálním způsobem, jak podnítit debatu nebo zamyšlení, což jiná média v dnešní době prý už neumí.

Střílečka Wolfenstein: Youngblood vás vezme na exkurzi do „co by kdyby“ nacistické Paříže 80. let minulého století. Namísto vynalézání stroje času ale bude stačit, když počkáte na 26. červenec.

Nejnovější články