Xbox Game Pass na PC přináší víc problémů než užitku
zdroj: Microsoft

Xbox Game Pass na PC přináší víc problémů než užitku

14. 6. 2019 16:50 | Komentář | autor: Patrik Hajda |

V době, kdy vyšla Forza Horizon 4, jsem ještě neměl počítač s Windows 10 a nehodlal jsem si kvůli jediné hře pořizovat Xbox One. Teď už se mi na disku točí nejnovější Okna a nedávno oznámený Xbox Game Pass pro PC byl pro mě jasným znamením. První měsíc předplatného je za nějakých 20 korun a za měsíc už stejně budu hrát něco jiného. Levněji Forzu neseženete, na druhou stranu bych si radši připlatil za jakýkoliv jiný způsob a měl to bez nervů…

Abyste si mohli zakoupit předplatné Xbox Games Pass na PC, musíte si nejprve stáhnout zvláštně pojmenovanou aplikaci Xbox (Beta). Ale ještě před samotnou instalací musíte sáhnout po nejnovější aktualizaci Windows, jinak si ani neškrtnete. A víte, jak to s těmi aktualizacemi chodí, to je vždycky sázka do loterie.

Já zatím nepozoruji nekalosti nového updatu, nicméně betaverze aplikace Xbox má problémů na rozdávání a umím si představit, že po přečtení následujících řádků si předplacení Xbox Game Passu dobře rozmyslíte. Samozřejmě vás nic z mých útrap nemusí potkat, ale zaznamenal jsem jich tolik, že vás jednoduše musím varovat.

První problém nastal hned po aktualizaci systému a snaze nainstalovat aplikaci. Nepodařilo se. Načítací pruh instalace se ani po několika hodinách, během kterých jsem napsal pár článků, nepohnul k cíli a já tak smutně civěl na trapnou větu, jak pro mě Microsoft připravuje něco úžasného.

Xbox Game Pass PC zdroj: tisková zpráva

Takže Ctrl+Shift+Esc, najít ve Správci úloh Xbox (Beta), ukončit úlohu. Nic moc začátek. Druhý pokus naštěstí dopadl podle původních očekávání a já se octl v launcheru xboxové aplikace. Ověřil jsem si, že Forza Horizon 4 je skutečně součástí předplatného, zaplatil zhruba 20 korun za první zlevněný měsíc (každý další v rámci bety stojí 119 korun) a šel instalovat.

Mno, průběh byl podobný jako se samotnou aplikací. Ze 72 GB se bez problému stáhla sotva polovina, než začaly lítat chyby rušící stahování, za což údajně mohlo cosi v registrech spojené s updatem (chyba 0x8024001e). Nejsem zrovna tech guy, ale několikero návodů na internetu spojených s instalováním mně neznámých programů tyto problémy nakonec vyřešilo, jen aby se objevily nové.

Za ty už možná nemůže samotná appka, nicméně nechci při čekání na načtení Forzy čekat pět minut, kdy se hra snaží spojit se servery Microsoftu. Nechci pak v jejím nepřehledném dlaždicovém menu hledat možnost restartu kariéry, jelikož jsem Forzu hrál před dávnou dobou na redakčním Xboxu a cloudy zafungovaly. Restart ani nehledejte, taková možnost tu není, což je smutný fakt spousty dnešních her.

Xbox Game Pass PC zdroj: tisková zpráva

Ale po mnohých útrapách, které mi zabraly mnohem víc času, než by mi bylo milé, se konečně vracím do krásné Británie ke svému výbornému Subaru, chvilku se zorientovávám a pak se vrhám do závodu z A do B. Výběr auta nebyl nejvhodnější, ale nakonec z toho mohlo být třetí místo, kdyby… mi hra v 97 procentech závodu nemilosrdně nespadla do Windows.

To byla poslední kapka a já se šel na chvíli projít. Launcher Xbox (Beta) má větší porodní bolesti než Epic Games Store a je podobně přívětivý k uživateli. Kupříkladu proč je velikost souborů hry uvedena jen u některých titulů? Rád bych věděl, jestli mě čeká stahování 10 či 100 GB ještě předtím, než dám takovou věc skutečně stahovat.

Hlavní stránka moc přehlednosti nepobrala (Microsoft jednoduše neumí dělat nabídky pro lidi), navigace skrz kategorie her je zdlouhavá a nevrací vás tam, kam byste očekávali, seznam úplně všech her je nesmyslně ztracený kdesi uprostřed.

Xbox Game Pass PC zdroj: tisková zpráva

Na druhou stranu je zde od počátku možnost vyhledávání her, čímž Xbox (Beta) trumfuje Epic. Tedy když vám zrovna celá aplikace při hledání kompletně nezamrzne, což vyřeší jen osvědčený Správce úloh. Xbox Game Pass na PC je v tuto chvíli o nervy. Jednoho dne snad půjde o bezchybnou aplikaci, která vám nebude bránit v hraní her, ale pro tuto chvíli jste byli varováni.

Smutné je, že jde o jediný způsob, jak hrát hry z předplatného Microsoftu na PC a nemohu zde tak vyvrátit směšné tvrzení podpory společnosti, které zní: „Tato aplikace je nejlepší způsob, jak využít Xbox Game Pass pro PC (Beta) a ideálně doplňuje plnohodnotný Xbox Game Bar.“

Nejnovější články