Xbox: Mezi člověkem a strojem
zdroj: tisková zpráva

Xbox: Mezi člověkem a strojem

7. 6. 2011 23:00 | Téma | autor: Petr Poláček |

Hopsání a máchání rukama před televizí je pasé, letos poletí filosofické debatování s Xboxem. Tisková konference Microsoftu ukázala, jak se uměle vytvářejí trendy. Stačí vzít funkci, která je dostupná od samotného začátku, hodinu o ní mluvit a odprezentovat ji jako budoucnost lidstva. Možná se chytí, možná ne, ale to už není důležité, protože to ukáže až budoucnost, a kdo bude za rok hodnotit, jestli to vyšlo, nebo ne? Nikdo, protože tou dobou už bude do popředí zájmu popostrkováno zase něco nového, respektive spíše jiného.

Hlasovou komunikaci zvládá Kinect od samého začátku, ale zatímco minulý rok to byla jedna z podružných funkcí sloužících pro chat, letos se z ní stala hlavní hvězda večera. Jakoby si v Microsoftu řekli, že už širokou veřejnost naučili před televizí skákat, což je s ohledem na prodeje Kinectu do značné míry pravda, a vetkli si tedy za cíl, naučit lidi s televizí, potažmo konzolí, ještě rozmlouvat. Co na tom, že v případech, které byly k vidění na tiskové konferenci, by bylo mnohem rychlejší a pohodlnější stisknout tlačítko, než ze sebe soukat celou větu.

Možná je to pouze o desítky let budovaném zvyku, ale pro komunikaci se stroji máme tlačítka, komunikaci hlasovou si pak úpěnlivě šetříme pro ostatní lidské tvory. Microsoft však říká, že se to nyní změní a já nejsem přesvědčen, že má úplně pravdu. Jako doplňkový prvek ovládání a interakce při hraní her se jeví užitečně, viz možnost zadávat příkazy NPC spolubojovníkům v Mass Effect 3. Ale volba odpovědi během rozhovoru v té samé hře tím, že ji celou řeknete a postava ze hry na ni pak naváže svým odlišným hlasem? To už zavání velmi podivným pocitem odloučení od hry, přestože původní záměr byl přesně opačný. Co naplat, je to však efektní a údiv vzbuzující. A právě efekt rozhoduje o možném úspěchu či neúspěchu - jestli se něco nového ujme, nebo zůstane zapomenuto.

Samozřejmě, u nových produktů od výrobců konzolí si v dnešní době můžeme říci, že to co prezentují, není vždy nás „tradiční“ hráče, ale pro široké publikum, kterému stačí povrchní dojem novoty. Byla by to však zásadní chyba i pro firmu samotnou, což ostatně Microsoft na tiskovce dokázal a snaží se tím vyhnout přešlapu Nintenda, které se na tradiční hráče s Wii vykašlalo a nyní se to snaží dohánět s novou konzolí, která bude pro všechny  - tradicionalisty i nové hráče.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Mezi člověkem a strojem. Foto: Profimedia.cz

Microsoft potřebuje klasické hráče, protože jsou nositeli a šiřiteli názoru. Snaha přesvědčit je o kvalitách Kinectu, potažmo hlasového ovládání, protože mělkost toho pohybového už jsme tak nějak odhalili dávno, se projevila v tom, že hlasovou komunikaci přes Kintect prezentovala firma Billa Gatese na „core“ titulech včetně Mass Effect 3 a Ghost Recon: Future Soldier. Reakce publika během tiskovky byla jistě povzbuzující, ale ta o ničem nevypovídá, protože byla vřelá i ve chvíli, kdy se na plátně kroutila a bolestně cukala i Kinect hra se Star Wars tématikou. Mizerná grafika, viditelný lag při přenosu pohybů do hry a primitivní náplň hry samotné, taková je podoba na letošní Vánoce chystané hry, která by jako jedna z mnoha měla strhnout vlnu zájmu o Kinect v komunitě klasických hráč. To samé s Fable: The Journey. Dle ukázek se zdá, že za vás hra celý nový příběh Petera Molyneuxe odehraje a projde, jen si v určitých chvílích budete moci zakouzlit, bojovat a ovládat dopravní prostředky.  Nemá cenu zastírat, že to už na začátku působí jako krok vedle.

Snahu rozšířit pole působnosti Kinectu však rozhodně vítám: Kinect bude vedle samotného Xboxu žít hodně dlouho a byla by škoda se alespoň nepokoušet o jeho využití, tak jak to plánuje Nintendo se svojí nově oznámenou konzolí Wii U. Po řadě pokusů se snad nakonec objeví řešení, které do klasických her něco přinese. A možná to něco vzejde z řady casual her, které Microsoft chystá, nebo z iniciativy zvané Kinect Fun Labs, která prezentuje jednoduché aplikace, s nimiž si může uživatel měnit vzhled svého avatara, přinášet do Xboxu osobní předměty atd. Hlavně však tyto jednoduché aplikace představují prostor pro vývojáře a jejich kreativitu.

Na rozdíl od minulého roku, kdy se Microsoft oháněl výhradně Kinectem, letos nezapomněl na tu část uživatelů, kteří mají život Xboxu ve svých rukách a dostali ji tam, kde momentálně je. Oznámení Halo 4 je logickým krokem. Poté, co vyjde Gears of War 3 potřebuje Microsoft na příští rok komerční megabombu z vlastní stáje. A chystaný remake prvního Halo má fanoušky série podvědomě ujistit, že i po změně vývojáře bude Microsoft držet Halo v původních mantinelech a nerozvine jej do nových směrů, tak jako se o to snaží třeba Gearbox a Ubisoft s dalším Brothers in Arms titulem. A nejsem si jistý, že dobře. Rozšiřování známého brandu, aby byl přístupný ne nutně širšímu, ale rovnou jinému publiku, může krátkodobě přinést komerční úspěch, ale dlouhodobě to může znamenat destrukci značky a odliv lidé, hned jak se pocit novoty vyčerpá a odezní.

Tisková konference Microsoftu ukázala, že se firma aktuálně nachází ve fázi, kdy rozšiřuje funkčnost svých stávajících produktů a snaží se v nich hledat doposud neobjevené možnosti v rámci herních konceptů i v rámci samotného výkonu. O tom bude celý následující rok – pokračování, vylepšená funkčnost, nové služby v rámci Xbox Live, které se paradoxně nedostalo přílišné pozornosti. Za rok už ale tato klidná fáze pro Microsoft skončí a co bude dál? Určitě něco nového. Třeba se s námi Kinect naučí i rozmlouvat a vést hluboké filosofické debaty.

Nejnovější články