Základní tipy pro přežití v Days Gone
zdroj: tisková zpráva

Základní tipy pro přežití v Days Gone

26. 4. 2019 13:47 | Návod | autor: Patrik Hajda |

O Days Gone by se toho dalo napsat opravdu hodně, protože je zde obsahu na rozdávání. Minimálně zpočátku se dá snadno ztratit v mnoha systémech hry a stejně tak snadno se dá leccos přehlédnout, na něco zapomenout a nedomyslet dlouhodobější následky některých činů. Objevování toho všeho s tím, že se občas spálíte, je jistou formou zábavy, ale pokud nechcete dělat některé chyby a tápat, možná vám pomůže několik základních rad.

Stanice NERO

Hra vás brzy naučí na dlouhou dobu jediný způsob, jak si zvýšit zdraví, výdrž a soustředění. Činíte tak prostřednictvím injekcí, které jsou ukryté v zamčených laboratořích NERO. Budete-li se po nich pídit, velmi si usnadníte život. Než se ale dostanete k zázračné droze, čeká vás nahození generátoru, případně i oprava pojistek. Generátor je ovšem přítomen vždycky a pokaždé potřebuje dotankovat.

Takže vás čeká hledání malého červeného kanystru v blízkém okolí. Pokud vidíte vozidlo odtahové služby (případně víte o nějakém v rozumné vzdálenosti), je to sázka na jistotu. Tyto tahače jsou totiž pokaždé vybavené jedním kanystrem. Až celý obsah vyprázdníte do generátoru, vyčkejte s jeho zapnutím. Přilákali byste na sebe nechtěnou pozornost.

Generátor totiž nezprovozní jen dveře, ale i svolávací rozhlas. A ten bude vyhrávat navěky a z lokace se stane oblast zamořená freakery. Dejte si proto tu práci s prohledáním celého místa a s přeřezáním drátů u všech reproduktorů. Nachází se jak na střechách vědeckých buněk, tak i na budkách na příjezdových cestách. Pokud se vám podaří zabránit alarmu, můžete stanici použít k přespání a je zde i skříň s vašimi zbraněmi.

Days Gone zdroj: tisková zpráva

Zázračné injekce

Jakmile se vloupáte dovnitř a posbíráte suroviny, dostanete možnost jednorázového zvýšení jednoho ze tří ukazatelů zdraví, výdrže a soustředění. Ke zdraví nemám moc co říct. Pokud se cítíte zranitelní, jděte do toho. Nicméně výrazně doporučuji nezapomínat na výdrž.

Deacon je opravdu chabý sprintér, a i když většinu času trávíte na motorce a nutnost pěšího úprku není v první polovině hry moc nutná, budete se s hordou za patami sami sebe ptát, proč jste celou dobu ignorovali tak důležitou veličinu.

Co se soustředění týče, to je zase zvláštní tím, že jeho zvyšování nemá žádný efekt, dokud si ve stromu dovedností týkajícího se zbraní na dálku nezpřístupníte možnost jeho používání (jde o zpomalení času při míření, které se aplikováním injekcí prodlužuje). Soustředění se hodí jak k akčnímu, tak stealthovému hraní. Obzvlášť tomu stealthovému, abyste lépe rozdávali headshoty tlumenými zbraněmi, takže ho v takovém případě rovněž nepodceňujte.

zdroj: Vlastní

Kapsy plné šrotu

Šrot se v Days Gone stane jedním z vašich největších kamarádů. Při cestování po Oregonu se nevyhnete poškození motorky, ale zatímco stav s jedním procentem vám ještě v jízdě nezabrání, nula znamená konečnou.

V tu chvíli už musíte sáhnout po šrotu a udělat z nuly o něco vyšší číslo. V kleče u motorky jste samozřejmě značně zranitelní, takže není od věci ji pravidelně udržovat, ať už vlastním šrotem, nebo zaplacením mechanikovi v libovolném táboře.

Šrot je zároveň důležitý k výrobě některých předmětů, ale kde ho budete potřebovat ze všeho nejvíc, jsou zbraně na blízko. Pokud se na ně tedy zaměříte. Jednou z prvních schopností v jejich stromu je možnost opravy v terénu právě s pomocí šrotu. Pro mě osobně šlo o jednu z nejpotřebnějších schopností z celé hry.

Zbraně na blízko podléhají rychlé zkáze a ve většině případů se zničí tím dřív, čím větší dávají zranění. Není vyloženě problém nalézt ve světě další pálku, prkno, nohu od židle či upravené zbraně u padlých nepřátel. Ale když konečně najdete nebo si vyrobíte pořádného lebkolamače, nechcete o něj hned tak přijít.

Takže vás čeká velmi častá oprava. Jen pozor, na rozdíl od motorky u zbraní neexistuje možnost vytáhnout je z nulové výdrže. Pokud je necháte dojít do takového stavu, jsou nenávratně pryč. A rozhodně se vyplatí pídit po lepších kouscích (baseballky s hřebíky, pilou a podobně), k jejichž výrobě dostanete přístup po vyplenění nepřátelských táborů, nalezení podzemního bunkru a prozkoumání mapy v něm.

Days Gone zdroj: tisková zpráva

Auta sice překáží, ale jsou štědrá

Šrot se ve světě Days Gone válí na ulici a v policích uvnitř budov, ale na to se nemůžete vždy spolehnout. Deaconovy kapsy navíc nejsou bezedné a brzy zjistíte, že živit zbraň na blízko a motorku zároveň vytváří neustálý nedostatek (kapsy se naštěstí dají zvětšit, ale hned tak se k tomu nedostanete).

Vaší volbou, na kterou můžete vsadit na řekněme 90 %, jsou auta, kterých je po silnicích rozházených víc než dost. Zatímco v kufru na vás mohou čekat mnohá překvapení, od prostého hadru přes chemikálie a prázdné lahve až po drahocenné náboje, v motorovém prostoru bude ve většině případů hromada šrotu. Stačí dvě vozidla a do kapes už víc nedáte.

Ale ani tady nemáte stoprocentní jistotu, protože někdy zde narazíte místo šrotu na filtry, které se používají jako tlumiče zbraní. Každý ze tří typů zbraní vyžaduje filtr z jiného vozidla. Čím větší zbraň, tím větší auto hledejte pro nalezení správného filtru. Nebo je jednoduše kupte u obchodníků v táborech. Filtry taktéž podléhají rychlé zkáze, ale v jejich případě vám šrot k opravě bohužel nepomůže.

Jen si při prohledávání aut dejte pozor na červeně blikající kontrolku na přístrojovce. Ta totiž značí, že manipulace s autem spustí alarm. Nemusím asi zdůrazňovat, k čemu to vede. Ale podobně jako vábničku ho můžete využít k odlákání freakerů z oblasti, do které chcete tajně proniknout.

zdroj: Archiv

Vždy připraven

Je to samozřejmě očividné, ale možná byste se divili, kolik času je potřeba strávit přípravou na jakoukoliv akci. Chystáte se potichu vyplenit kemp banditů? Asi s sebou nepotřebujete arzenál zbraní a nábojů, ale pokud zapomenete sehnat tlumič, značně si tím ztížíte práci (hlavně bacha na nastražené medvědí pasti a hlasité plechovky připevněné k drátu, ale obojí můžete tiše zneškodnit, pokud si jich včas všimnete).

Byl vám zadán úkol dopadnout nějakého padoucha živého? Čeká vás honička na motorkách, takže by nebylo od věci mít nainstalovaný pořádný motor a nitro, doplněné palivo, opravené veškeré škody a mít dostatek nábojů v příruční zbrani pro účel poškození motorky ujíždějícího (úmyslné bourání do něj je mnohem účinnější, ale riskujete vážné poškození vlastní motorky a nezdar mise).

Ale co může zabolet nejvíc, je nedostatek prázdných lahví, chemikálií a hadrů na výrobu molotovů. Při putování světem často narazíte na oblasti zamořené nemrtvými. Z těchto oblastí se nedá rychle cestovat a jsou obecně nebezpečné. Jejich vyčištění z nich natrvalo udělá už opravdu mrtvé, prakticky bezpečné oblasti. K tomu ale potřebujete hořlavé koktejly, které snadno vyrobíte na koleni, máte-li potřebné suroviny.

Days Gone zdroj: tisková zpráva

A jak dokazuje náš první GamesPlay na začátku článku, tyto suroviny nejsou samozřejmostí. Zbývalo nám jediné hnízdo k vypálení, ale v celém komplexu budov, v žádném kufru auta nebyla jediná prázdná láhev od piva. Dokončení vedlejší aktivity se tak odkládá na neurčito a může za to jen zanedbaná příprava.

Při plánování vypálení hnízd zároveň dobře zvažte, v které části dne k tomuto úkonu přistoupíte. Ve dne se kolem hnízd potuluje zanedbatelné množství freakerů, ale o to víc jich leze z hnízd při vypalování. V noci jsou naopak hnízda prázdnější, ale zato jejich okolí se hemží nemrtváky.

Ve dne je mnohem snazší se k hnízdům proplížit, z patřičné vzdálenosti do nich hodit koktejl a vzít nohy na ramena. Freakeři si vás nestihnou všimnout a vy takto můžete vyčistit celou oblast, aniž byste plýtvali náboji.

zdroj: Vlastní

Hordy

Pokud se naučíte připravovat na různé mise v průběhu hry, budete z malé části připravení i na hordy. U nich se bez pořádné přípravy opravdu neobejdete. Potřebujete kapsy napěchované výbušninami, spoustu pastí, pokročilé zbraně schopné prostřelit několik zombií najednou, a hlavně plán. Dejte si načas, prozkoumejte okolí hordy, vyhledejte červené sudy, cisterny, úzké prostory, do kterých hordu naženete a snáz v nich pošlete na onen svět několik desítek freakerů najednou.

Nemá smysl do hordy vyloženě naběhnout se sebelepší zbraní. Nemáte dost nábojů. Nemáte dost výdrže. Deacon hordě neuteče, horda je rychlejší než Deacon. Hordu musíte dávkovat. Pokusit se vyprovokovat jen její část a tu následně umořit granáty, zápalnými lahvemi a salvou z kulometu. A pak opakovat.

Days Gone zdroj: tisková zpráva

Na hordu skutečně potřebujete všechny suroviny a bojové prostředky světa, chcete-li po úmorném boji plném adrenalinu odejít jako vítěz a ne mršina. S hordou se můžete setkat už v první oblasti hry, ale ta je jen slabým odvarem toho, co na vás čeká v závěrečném dějství. I když to tak nevypadá. Každopádně i hordy mají své zvyky. Přes den dřímou ve svém doupěti, ať už jím je jeskyně, vlak, nebo velká budova. V noci vyráží ven za vodou a potravou. Některé dokonce migrují.

Můžete na ně narazit v otevřené divočině, kde je velmi snadné se jim vyhnout. Hra vás ovšem příběhově o mnoho hodin později přinutí k jejich likvidaci, takže nezapomeňte investovat injekce Nera do zdraví a výdrže, zvykněte si na nutnost maximální přípravy, investujete táborské kredity do těžkých kvérů. Tady vám kradmý postup prostě nepomůže.

Nejnovější články