Zaklínač 2: zpirátěný pro slávu a respekt?
zdroj: CD Projekt RED

Zaklínač 2: zpirátěný pro slávu a respekt?

21. 5. 2012 10:10 | Téma | autor: levis |

Že se Zaklínač 2 pirátil jako divý a že jeho vývojáři z CD Projektu k tomu mají nezvykle liberální přístup, není nic nového. Zajímavá a nová zpráva zní, že než aby hráči pirátili verzi bez ochrany DRM, naopak nejvíc stahovali tu chráněnou, cracknutou. "Očekávali jsme, že hned po vydání hry bez protipirátské ochrany ji ze serveru GOG.com někdo nahodí na internet, protože to by zabralo opravdu pár minut," vysvětlil Marcin Iwinski z CD Projektu.

"Mohl to udělat prakticky kdokoliv, ale místo toho si někdo jiný dal tu práci, aby cracknul DRM ochranu u krabicové verze. Podle mě to souvisí se standardy ve warezové scéně: vydat nechráněnou hru není nic významného, ale cracknout ji, to už člověku dodá na respektu," míní Iwinski, podle kterého je ilegální scéna s hrami o slávě a mimo jiné o tom, kdo je nejlepší a nejrychlejší cracker.


Počet ilegálně stažených kopií Zaklínače II odhadoval Iwinski v prosinci na 4,5 milionu a toto číslo podle něj dál roste. CD Projekt nicméně trvá na tom, že tahle čísla nutně nereprezentují lidi, kteří by si hru za každou cenu koupili.

"Softwarové firmy nepochopitelně tvrdí, že každá pirátská kopie znamená ztrátu jednoho zákazníka, který by jinak zaplatil. Možná to vypadá pěkně v oficiální zprávě, ale ke skutečnosti to má daleko," tvrdí Iwinski. Ten sám zastává názor, že většina lidí si warezovou kopii stáhne jako trial nebo demo, aby si hru zdarma a rychle vyzkoušeli.

Nejnovější články