Zhodnocení knihy Splinter Cell
zdroj: tisková zpráva

Zhodnocení knihy Splinter Cell

17. 1. 2006 11:11 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Možná jste si toho všimli, možná ne, každopádně na domácím trhu se již nějaký ten pátek povaluje kniha "Splinter Cell - Svoboda má svoji cenu", kterou na motivy slavné špionážní third-person akce napsal David Michaels s přispěním Toma Clancyho.

U nás stojí 199 Kč a do češtiny ji přeložil Lukáš Dušek pro nakladatelství BB Art. Na 264 stranách sleduje období zhruba mezi Pandora Tomorrow a Chaos Theory, kdy již Sam Fisher dostal pokročilejší vybavení, ale nemá možnost ovládat počítače na dálku. O tom všem a dalších věcech pojednává recenze knihy, k jejímuž napsání se překvapivě rozhoupal DiGi a lze si ji přečíst v rubrice článků od čtenářů.

    Obrázek zdroj: tisková zpráva Příběh se točí okolo obchodu se zbraněmi zvaným „Krám“. Překupníci stojící za Krámem jsou z Ruska a hlavní odběratel, teroristická skupina „Stíny“, je pro změnu z Íránu. Toto béčkové rozdělení rolí by možná stačilo na obyčejný akční film, fanoušci Splinter Cellu jsou ale zvyklí na trošku originálnější zápletku. NSA se snaží zjistit, kdo stojí za Krámem a zničit jej, Krám se vcelku aktivně brání. Teroristé do toho dělají to, co umí nejlíp – vyhazují věci do vzduchu a střílí po Američanech. Smutnou věcí je, že byste jméno Sam Fisher prakticky bez problémů mohli vyměnit například za Jamese Bonda, aniž by se v knize něco zásadně změnilo. Také místo Third Echelonu a NSA by si kniha vystačila s MI6. Sam problémům příliš nepředchází a ze situací se spíše vystřílí. Na vše ostatní stačí paklíč a granáty. Ušetříte si zklamání, když si budete říkat, že takhle moc jste ve hře žádnou misi nikdy nezvorali. Podpora od zbytku týmu je také prakticky nulová, snad jen zakončení hlavního konfliktu by se dalo označit za zajímavé.

    Navíc jsou Samovy mise (alespoň ze začátku příběhu) nezdravě detailně popsány, včetně podrobného popisu vybavení. Připadáte si jako byste četli otravně dlouhý naučný dokument. Ostatní kapitoly příběhu, popisující činy protivníků a útrapy Samovy dcery Sáry jsou psány příjemněji. A právě vztah Sama k dceři a detaily ze Samova života je asi to nejzajímavější na co v knize narazíte. Zbytek z týmu Third Echelonu, Samův šéf Lambert a programátora Carla je popsán pouze okrajově. Kromě jednoduchého popisu dění se ale o ostatních postavách a jejich motivacích nedozvíte prakticky nic... [více v recenzi knihy]
zdroj: vlastní

jd

Nejnovější články