Známý nástroj OpenIV na modování GTA V po téměř dekádě fungování končí
zdroj: tisková zpráva

Známý nástroj OpenIV na modování GTA V po téměř dekádě fungování končí

17. 6. 2017 9:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Není to tak dávno, co jste si mohli přečíst novinku od Vaška o ambiciózním modu pro Grand Theft Auto V. Měl do hry přidat celé Liberty City ze čtvrtého dílu GTA. To bylo v lednu, teď je červen, a už je po všem. Tvůrci nástroje OpenIV obdrželi od právníků zastupujících Take Two jeden velmi specifický dopis. "Na základě toho buď ihned přestanete dělat to, co děláte, nebo se jdete soudit." A lidé, stojící za OpenIV se rozhodli pro první variantu.

„Samozřejmě, že bychom se mohli jít k soudu pokusit znovu dokázat, že modding spadá pod fair use, a že jsme nic nelegálního neudělali. Rozhodli jsme se ale, že to neuděláme. Soud by spolykal několik měsíců našich životů, hromadu snahy a v nejlepším možném případě bychom nic nezískali,“ napsali tvůrci OpenIV na fórech.

Mrhání časem na pouhé udržování status quo je podle nich neproduktivní,  a takovou ztrátu času by jim prý nedokázal vykompenzovat ani sebevětší peněžní obnos. Proto se po dlouhém zvažování rozhodli právníky Take Two poslechnout a přestat vyvíjet OpenIV. Právníkům Take Two přitom podle dopisu nevadí ani tak samotná existence modu, jako spíše to, že OpenIV „umožňuje třetím stranám obejít bezpečnostní prvky softwaru a modifikovat ho způsobem, který je v rozporu s právy Take Two.“

To následně pro PC Gamer vyjasnil i zástupce RockStaru, který potvrdil, že Take Two nejde cíleně proti singleplayerovým modům. Bohužel pro tvůrce OpenIV jejich mod fungoval způsobem, který mohli zneužít tvůrci jiných, regulérně škodlivých modů. Ty už podle RockStaru zasahovaly do GTA Online a obtěžovaly ostatní hráče, proto musela Take Two zasáhnout.

zdroj: Archiv

OpenIV funguje už téměř deset let a slouží k úpravě souborů a vůbec modování Grand Theft Auto IV, Max Payne 3 a v posledních letech i Grand Theft Auto V. Jeho tvůrci tak dali vzniknout spoustě zajímavých, trhlých, hloupých i parádních modů. Což ale pořád neznamená, že by byl OpenIV oficiální, posvěcen RockStarem či Take Two a že by neporušoval jejich EULA, se kterou všichni hráči souhlasili.

Tu samozřejmě porušoval, tvůrci OpenIV si toho byli vědomi a podobně jako leckteří jiní tvůrci modů pro jiné hry se pohybovali přinejlepším v šedé zóně. Obdržení podobného dopisu od Take Two tak bylo jen otázkou času. Kdo ví, třeba to bylo právě oznámení konverze Liberty City do Grand Theft Auto V, které už právníci zavětřili a začali konat. Take Two totiž jinak nad OpenIV tolerovala téměř deset let (nástroj existuje od roku 2008).

Že přestanou tvůrci OpenIV s vývojem a šířením samozřejmě neznamená, že nástroj přestává existovat. Jen ho už asi nenajdete na tradičních místech a nebudou na něm pracovat stávající tvůrci. Třeba se ho ujme někdo jiný a práce na Liberty City v GTAV budou pokračovat. Tak jako tak jde jen o další příklad toho, že porušování EULA se nevyplácí a byť vám to může nadnárodní korporace nějakou dobu tolerovat, nakonec to bude vždy jen a pouze na jejím rozhodnutí.

Nejnovější články