The Talos Principle

The Talos Principle

Články

Vyšel datadisk Road To Gehenna k vynikající The Talos Principle

Logická záležitost The Talos Principle patřila k tomu nejlepšímu, co se loni urodilo (viz recenzi). Přemýšlivý a k přemýšlení nutící titul dokázal svým světem a příběhem pohltit skoro tak dobře, jako puzzly nejrůznější náročnosti. Tvůrci z Croteam ovšem nespí na vavřínech a servírují vám datadisk jménem Road to Gehenna. Stejně jako původní hra, i datadisk, který vyšel včera, je plný odkazů na náboženství, víru a spasení.

V datadisku pro Talos Principle se podíváte do pekla

Velký přídavek s názvem Road to Gehenna vyjde během jara pro skvělou first-person puzzle adventuru The Talos Principle od autorů Serious Sama. Road to Gehenna nabídne čtyři nové a údajně rozsáhlé epizody, plné mnohem obtížnějších hádanek než jaké jsou k vidění a naštvání v základní hře.

"Začali jsme stavět most, ale udělali jsme tunel" - jak místo Serious Sam 4 vznikla Talos Principle

Když před několika lety začali tvůrci z Croteam vyvíjet čtvrtý díl v populární sérii Serious Sam, měli plán. Udělat střílečku. Začali však měnit detaily, aby do klasické střílečky vpravili alespoň špetku kreativity, a najednou zjistili, že se jim z detailů vyklubaly základy hry, které byly už ve své dřevní podobě zábavné a hratelné. Práskli tedy do stolu, sekli s původním plánem, rozhodli se jít po tom, co je zábavné, a výsledkem je filozofická puzzle hra The Talos Principle, která sbírá univerzálně pozitivní ohlasy. A to všechno díky tomu, že tvůrci realizovali přístup k vývoji, který nazývají reaktivní.

Tvůrce Braid úspěšně utrácí na The Witness veškeré své úspory

Utratit miliony dolarů, získané z prodeje jednoho úspěšného titulu, se dá mnoha způsoby - třeba šest let trvajícím vývojem další hry. Utratit miliony sázkou na jednu kartu se také může a nemusí vyplatit, ovšem v případě Jonathana Blowa se dá taková zhýralost jistě pochopit - jeho Braid byl zcela výjimečný titul a od připravované hry The Witness lze očekávat rovněž netradiční zážitek. Jen to holt není zadarmo.

Best of 2014: Nejlepší adventura

Mezi adventurami panovala v roce 2014 ostrá konkurence. Do svého žánrového chlívku se vrátilo několik oborových klasiků, překvapilo nás pár nově příchozích studií a vytáhly se i tradiční jistoty v čele s Telltale Games. O brutální síle loňské nabídky svědčí ostatně i to, že se do našeho finálního pětičlenného výběru nevešel například nový Broken Sword: The Serpent's Curse, výborná Blackwell Epiphany, graficky fantastické Lumino City, předělaný Gabriel Knight, zamyšlený The Vanishing of Ethan Carter nebo tradicionalistická A Golden Wake. Stranou jsme zatím nechali také Dreamfall Chapters - první epizoda s podtitulem Reborn nás zatím nedokázala přesvědčit o tom, že návrat téhle klasiky můžeme s klidem doporučit. Ale kdo ví, další epizody třeba kvalifikují Chapters do nominací v příštím roce. Nyní už ale k těm nejlepším.

Bleskovky

  • 22. 10. 2020 - Tvůrci Serious Sama a vydavatel Devolver se spojili. Chystají další díly a The Talos Principle 2

  • 8. 11. 2018 - The Talos Principle, Prison Architect a další vybírají prostřednictvím Steamu peníze na děti postižené válkou.

Hodnocení
GAMES.cz
9/10
Datum recenze:
29. prosince 2014
Recenze