Abandon Ship vypadá na nových záběrech jako méně temná Sunless Sea
zdroj: tisková zpráva

Abandon Ship vypadá na nových záběrech jako méně temná Sunless Sea

4. 10. 2017 13:33 | Video | autor: Patrik Hajda |

Rozbouřené moře, prašiví piráti, ďábelský kult, podmořská monstra… To vše a mnohem víc v sobě ukrývá ambiciózní projekt Abandon Ship, který jen těžko ukryje inspiraci v zajímavé explorativní hře Sunless Sea a najde se v něm i nejeden prvek z FTL: Faster Than Light. Nové komentované video se soustředí na průzkum mapy.

Mapa je zpočátku zahalena klasickou mlhou, v případě Abandon Ship tedy prázdným plátnem. Jednotlivé regiony mapy se totiž rozprostírají na hedvábné ploše obehnané zdobeným rámem, ze kterého vede jen pár bran do dalších obrazů. Ty se otevřou až ve chvíli, kdy „pomalujete“ značnou část díla.

Vaším štětcem bude krásná plachetnice, pomocí které poplujete od ostrůvku k ostrůvku, navštívíte objevené přístavy, utkáte se s nepřáteli všeho druhu a vyřešíte rozličné události. Až danou oblast pročesáte, jednoduše se vydáte do další. Mapa světa skýtá celkem patnáct velkých regionů s děsivými názvy jako Ostrovy kanibalů, Konec světa, Moře hadů nebo Zamrzlé vody.

zdroj: Vlastní

Každý region dále obsahuje desítky výše zmíněných obrazů, mezi kterými se přesouváte podobně jako v FTL. Zároveň si však můžete vyfiltrovat ty, které obsahují přístavy, úkoly, jaké je v nich počasí atd. Celkově to vypadá na opravdu obsáhlé dobrodružství, které zcela určitě nezvládnete napoprvé.

Podobně jako v Sunless Sea budete totiž často umírat. Respektive v Abandon Ship doopravdy umřete jen jednou (a to je konec hry), ale častokrát přijdete o svou vyšperkovanou loď. Kapitán může přežít krveprolití i potopení lodi a plavit se po mořích na kusu dřeva jako Rose z Titanicu, dokud nenarazí na záchranný člun.

V něm vás následně čeká opravdová výzva, kdy se s pár jedinci dělíte o poslední kousíčky chleba a morálka tak klesá závratnou rychlostí. Pokud však udržíte touhu sežrat kolegu na uzdě, zachrání vás po čase jiná loď, která vám začne říkat pane.

A když už náhodou opravdu zemřete a pustíte se do zpěněných vod od začátku, nemusíte se bát, že na stejných místech narazíte na ty samé věci. Mapa světa sice zůstane stejná, ale jednotlivé oblasti v rámci regionů podléhají procedurálnímu generování. Týká se to jejich pozice, cest mezi nimi, rozmístění ostrovů, přístavů, událostí a počasí.

Navrch přidejte střídání dne a noci a různé prvky přírody mající vliv na souboje. Když se totiž dostanete do potyčky na rozbouřeném moři, bude tomu odpovídat průběh boje s piráty. Když někoho potkáte vedle aktivní sopky, budete rovněž čelit dešti žhavé lávy. Ani nechci vědět, jak probíhá bitva na zamrzlém moři... Z Abandon Ship se pomalu ale jistě klube solidně vypadající hra nebojící se své konkurence a vyjít by měla ještě letos na Steamu.

Nejnovější články