Ambiciózní fanouškovský mod Skywind vypadá jako profesionální remake milovaného Morrowindu
zdroj: Vlastní foto autora

Ambiciózní fanouškovský mod Skywind vypadá jako profesionální remake milovaného Morrowindu

13. 1. 2020 16:46 | Video | autor: Patrik Hajda |

Modifikace Skywind má své kořeny v roce 2012, ale až do roku 2015 šlo o snahu „pouze“ portovat The Elder Scrolls III: Morrowind do enginu The Elder Scrolls V: Skyrim. Dnes jde o plnohodnotnou předělávku, o vytvoření celé hry úplně od základů, jednoduše o kompletní remake, který vypadá snad ještě lépe, než kdyby se do něj oficiálně pustila Bethesda.

Za Skywindem stojí uskupení modderů, kteří vytvořili značku The Elder Scrolls Renewal. V rámci ní před lety vznikal projekt Morroblivion, stále se pracuje na Skyblivionu a samozřejmě i Skywindu, který je předmětem tohoto článku. Hnacím motorem pro psaní těchto řádků je nové video, které není pouhým trailerem, ale slouží jako making of a náborová reklama v jednom.

Nechápejte tu reklamu nějak hanlivě. Skywind byl, je a bude fanouškovskou modifikací, na které nikdo nevydělá ani cent (dobře, díky modifikacím je Skyrim stále populární a Bethesda si asi nemůže stěžovat). A to je asi ta nejsmutnější pravda celého projektu. Tvůrci jsou totiž neskutečně talentovaní, nebál bych se tvrdit, že by se mohli měřit se špičkami herního průmyslu.

zdroj: Archiv

Všechny ty roky, které s vášní věnují předělání Morrowindu do enginu Skyrimu, mohli klidně strávit vývojem své vlastní hry, nějakého pořádného RPG, na kterém by vydělali miliony. Ale jejich vášeň nechladne a jak hlásají ve videu, naprostá většina assetů už je hotová, nyní se jimi plní mapa, přidávají se zvuky, dabing, animace a programátoři dávají světu život.

Nic z toho nepůsobí amatérským dojmem. Nevědět, o co jde, myslel bych si, že koukám na profesionální video z ještě profesionálnějšího vývoje remaku. Jistě, technicky je engine Skyrimu už trochu zastaralý a než Skywind skutečně vyjde, navenek zestárne ještě víc, ale je neuvěřitelné, čeho je oddaná komunita schopná.

zdroj: Archiv

Stále se hledají noví členové týmu, ale z otevřených pozic vychází jasně najevo, že tvůrci modifikace se nespokojí jen tak s někým. Sami si nastavili laťku pořádně vysoko, aby docílili co nejlepšího výsledku, takže hledají skutečné profesionály v oblasti koncept artu, animací, programování, hudby, dabingu a testování.

Datum vydání je stále v nedohlednu, ale Skywind ve videích začíná vypadat docela hotově. Až tento ambiciózní projekt jednoho dne vyjde, půjde dost možná o nejpropracovanější uživatelskou modifikaci v herní historii. Mody takového rozsahu se často nevidí. Nedivím se.

Nejnovější články