Ani Arwen, ani Galadriel, nejhezčí ženou v Middle-Earth: Shadow of War je nestvůrná Odula
zdroj: tisková zpráva

Ani Arwen, ani Galadriel, nejhezčí ženou v Middle-Earth: Shadow of War je nestvůrná Odula

24. 7. 2017 11:52 | Video | autor: Václav Pecháček |

Po zhlédnutí nového traileru na Middle-Earth: Shadow of War nelze než usoudit, že pavoučice Odula zvolila proti hobitům špatnou taktiku. Kdyby se jim zjevila ve své sexy černovlasé podobě, oba nositelé Prstenu by ji do doupěte následovali dobrovolně. „Kašlu na Růženu, pane Frodo,“ prohlásil by blaženě Sam, zatímco by ho Odula omotávala pavučinami. A podobně je na tom i Talion, který je víc než ochotný se strážkyní průsmyku Cirith Ungol spolupracovat – na rozdíl od elfského ducha Celebrimbora.

Odula (to jméno je v kontextu krásné, štíhlé paní neobyčejně nepatřičné) umí nemrtvému hraničáři nadělit vidiny ukazující možné budoucnosti. Talion tak ví, že je potřeba za každou cenu zachránit před zkázou pevnost Minas Ithil... i když je samozřejmě velká otázka, zda se dá vizím téhle podezřelé vědmy věřit. Jen si vzpomeňte, jak čachry s palantírem (ten se ve videu mimochodem také objeví) úplně pomátly hlavu chudáku Denethorovi.

Celebrimbor každopádně Odule nevěří ani za mák, a ona ho taky moc nemusí. Dokonce ho obviní z toho, že on a Sauron jsou „jedno“. Řekl bych, že tím myslela spíš metaforické spojení jejich osudu, protože jinak by Temný pán musel v minulém věku zmanipulovat, podvést, okrást a umučit sám sebe. Každopádně je jisté, že mezi tímhle párečkem žádné speciální přátelství nepokvete, navzdory tomu, že jsou si navzájem podobní svým pochybným přístupem k Tolkienově mytologii.

O Celebrimborovi a jeho zvláštním druhu nesmrtelnosti jsem psal už před lety v souvislosti s prvním dílem, Shadow of Mordor, a Odula v lidské podobě by si možná taky zasloužila menší článeček. Její maminka totiž byla strašlivá polobohyně Ungoliant náležící k řádu Maiar, podobně jako Sauron či balrogové, a minimálně první jmenovaný měl ve zvyku přeměňovat se do krásné podoby. Zda tuhle užitečnou schopností disponovala i Ungoliant, a zda ji podědilo její početné osminohé potomstvo včetně Oduly, nad tím visí elfská runa pro otazník.

zdroj: Archiv

Ale nechci tady tolkienologicky rozpitvávat sérii, která se svým druhým dílem zřejmě výrazně vzdálí i fanouškovské fikci, natožpak věrnému zobrazení knižní Středozemě. Existence Minas Ithil s gondorskou posádkou, draci, nové prsteny moci… V takovém přívalu nápadů je nejlepší nevzdorovat proudu, ustoupit stranou a pěkně ze břehu si užívat spektákl Nazgûla bojujícího s obřím pavoukem. Padla už poslední hráze, nebo se v příštím traileru dočkáme Morgotha v podobě emo teenagera s obřím kladivem? Vlastně skoro doufám ve druhou možnost.

Middle-Earth: Shadow of War vyjde na PC, PlayStation 4 a Xbox One 10. října.

Nejnovější články