Bitvy v realistickém módu Total War: Three Kingdoms jsou delší a únavnější
zdroj: tisková zpráva

Bitvy v realistickém módu Total War: Three Kingdoms jsou delší a únavnější

20. 2. 2019 13:37 | Video | autor: Václav Pecháček |

„Zhyň, zlosynu!“ zařve jeden generál s perfektně naolejovaným knírem. „Ne, ne, ty zhyň!“ huláká na něj druhý vojevůdce s úplně stejným knírem, ale navlečený v jiných barvách. Pak se ti dva do sebe pustí, dělají jeden přes druhého salta a urážejí se, zatímco zbytek armády stojí a čučí. Takhle nějak může v Total War: Three Kingdoms vypadat románový mód založený na Příbězích Tří říší. Ale hra bude mít i tradičnější realistický mód, který vývojáři celému světu konečně pořádně ukázali.

Historický mód, který se místo poetických Příběhů zakládá na kronice Zápisky o Třech říších, poznáte na první pohled hlavně kvůli generálům. Zatímco v románovém módu to jsou téměř nezničitelní hrdinové, co běhají po bojišti a vlastnoručně propichují jednoho nepřítele za druhým, tady jde o klasické velitele obklopené osobní gardou. V boji se neztratí, ale když vrazíte do formace kopiníků, bude s nimi amen.

Kromě toho jsou bitvy v historickém módu delší a pomalejší, a to hlavně kvůli zvýšenému dopadu únavy. Když se chlapci ve vaší přední linii deset minut v kuse mlátí s cizí pěchotou a vy jim pak dáte rozkaz přeběhnout celou planinu a sejmout lučištníky, může se stát, že lučištníci tu udýchanou bandu pěšáků pobijí, jen co se k nim vyčerpaně dopotácí.

Ilustruje to ostatně samotné video. Hráč v něm má několik příležitostí k pěkným křídelním útokům jízdou, ale radši jimi pohrdne, aby svým koníkům dopřál ještě trošku odpočinku a oni pak byli schopní v rozhodujícím momentu klíčovou ztečí rozhodnout celou bitvu.

zdroj: Archiv

Nemusíte se moc lekat malého počtu vojáků v jednotkách, jejich velikost stoprocentně půjde navýšit. Taktéž bílé stopy za šípy, které vám pomáhají sledovat, kam kdo střílí, se dají vypnout, kdybyste měli chuť na trochu realističtěji vypadající zážitek.

Jsem zvědavý, jaké procento hráčů se rozhodne pro realistický mód namísto toho románového. Pohádkově přibarvená verze čínské občanské války je ta, kterou vývojáři zatím daleko silněji propagují a do které zavádějí některé z nejzajímavějších novinek včetně regulérních RPG prvků.

Ale každopádně je dobře, že tu jsou oba dva módy a že se hráči, kteří ve svém Total Waru nechtějí vidět čínské superhrdiny, můžou ponořit do více méně věrného zobrazení tehdejší krvelačné doby. Jen se pak nemůžeme divit odkladům, když vývojáři paralelně pracují na dvou verzích téže hry. Nejnovější (a snad poslední) datum vydání je 23. května.

Nejnovější články