Budovatelská adventura Astroneer vás nechá s kamarády těžit a stavět na vzdálených planetách
zdroj: tisková zpráva

Budovatelská adventura Astroneer vás nechá s kamarády těžit a stavět na vzdálených planetách

23. 9. 2016 11:49 | Video | autor: Václav Pecháček |

„S ne další šíleně ambiciózní hra, kde prozkoumáváte vesmír a těžíte na planetách suroviny?!“ Takovou reakci nejspíš v mnoha hráčích vzbudí oznámení nezávislého projektu Astroneer od vývojářů System Era Softworks. Ale ještě než se debata pod článkem nevyhnutelně překulí v hádku ohledně No Man’s Sky, vězte, že Astroneer  toho má možná víc společného s Minecraftem, než s nedávným projektem studia Hello Games.

Situace se má tak: jste vesmírný dobrodruh, který se snaží mezi hvězdami přijít k bohatství, štěstí, moci a možná i nějaké té chapadlovité marťanské princezně. Abyste svých vznešených (čti: sobeckých, bezohledných, kolonialistických) cílů dosáhli, bude třeba těžit. A těžit. A těžit. A až všechno natěžíte, tak to taky musíte někam dovézt a prodat. Jak to připomíná Minecraft? Kde je v tom ten háček?

Ten spočívá v kreativitě, jíž dá Astroneer plný průchod. Během svého kopání můžete kompletně změnit povrch planety tak, jak se vám zlíbí – a to nejen odstraňováním, ale i přidáváním terénu. Tvorba solidního kamenného mostu, díky kterému se dostanete k jinak nedostupnému ložisku, je tak otázkou několika vteřin, stejně jako nedbalé načrtnutí hliněného smajlíka.

Kromě terradeformace můžete svoje designérské pudy uspokojit i jinak. Mezi vaše povinnosti totiž bude patřit i stavba vlastní základny sestávající z mnoha společně propojených budov, která postupně může vyrůst v takové malé městečko. A vozový park plný různých solárně poháněných vesmírných bugin a bůhvíčeho dalšího si smontujete taky sami, na základě vlastních, unikátních návrhů.

A ještě něco – hra bude obsahovat kooperativní multiplayer pro čtyři hráče. Takže sice nepůjde o kompletně otevřený vesmír, kde by se mohly potkávat stovky pionýrů, ale aspoň snad bude všechno doopravdy fungovat. Ostatně si to budete brzy moci ozkoušet sami, protože hra v prosinci spustí fázi předběžného přístupu na Steamu a Xbox One, kam se dostanete za poplatek 20 dolarů. Jen samozřejmě musíte počítat s tím, že v žádném případě nepůjde o finální produkt. Čas do vydání plné verze tvůrci odhadují asi na rok nebo dva.

zdroj: Archiv

Nejnovější články