Čína do Crusader Kings II přinese hrozbu i potenciál. Může vás zničit, nebo vynést k nebesům
zdroj: tisková zpráva

Čína do Crusader Kings II přinese hrozbu i potenciál. Může vás zničit, nebo vynést k nebesům

11. 10. 2017 9:30 | Video | autor: Václav Pecháček |

Velkolepá strategie Crusader Kings II se za 6 let své existence změnila k nepoznání. Pamatuju si, že když hra začínala, mohli jste hrát pouze za evropské křesťanské vládce, což vzhledem k názvu vlastně dává celkem smysl. Dokonce se ani nešlo ujmout jejich muslimských nepřátel! Dnes jsou díky myriádě DLC k dispozici Vikingové, Indové, Židé, satanisti, dokonce i Aztékové. A ani úplně nejnovější přírůstek rozhodně není žádný drobeček. Datadisk Jade Dragon totiž přináší Čínu, a o tom, co od ní můžete čekat, hovoří nové vývojářské video.

Ředitel hry Henrik Fåhraeus vám vysvětlí, že Čínu neuvidíte přímo na mapě – to by vzhledem k její velikosti pravděpodobně vyžadovalo něco víc než jen pouhé DLC, a taky je možné, že už by v tamější atmosféře pomalu přestaly stačit mechaniky šité na míru evropské feudální společnosti. Místo toho půjde o mocnost mimo vaše zorné pole, která vás ale bude schopná buď vysadit na nejvyšší příčky mocenského žebříčku, nebo vás z něj smést okovanou pěstí.

S Říší středu se pojí úplně nová mechanika zvaná „grace“, tedy něco jako přízeň, v jiném překladu také rektální alpinismus. V podstatě se snažíte zalíbit současnému čínskému císaři dost na to, aby pro vás něco udělal. Třeba mu pošlete eunucha, nebo se dokonce dobrovolně stanete jeho vazalem a odevzdáte mu polovinu svých příjmů. Na oplátku ovšem můžete počítat s podporou čínských vojsk proti nepřátelům.

To, že srdce Číny leží mimo mapu, totiž zdaleka neznamená, že se spící drak nemůže probudit. Musíte velmi důkladně sledovat obrazovku mapující současný stav říše, a to z vícero důvodů – země může být otevřená či izolacionistická, což bude mít vliv na obchod po Hedvábné stezce, politická situace může být stabilní, nebo třeba právě probíhá občanská válka. To všechno je nutno zvážit, protože přece nechcete podporovat slabého císaře, který nejspíš brzo přijde o trůn. Jeho nástupce by vás potom asi moc rád neměl.

Nejhorší ze všeho však je, když se v Číně chytí moci nějaký vážně schopný a ambiciózní panovník a nasadí expanzionistickou politiku. Pak se vám klidně může stát, že vás bez světelného varování přejede jadeitový vlak, zvlášť pokud máte tu smůlu a žijete někde poblíž východní hranice mapy. Možná není špatný nápad pokoušet se udržet rovnováhu sil, třeba podporou některého prince v exilu, aby po Leninově vzoru nadělal ve své domovině pořádný binec a cizí armády vám daly pokoj.

Bojové choutky čínského císaře se ovšem dají i velmi elegantně využít, když víte, jak na to. Hrajete za Byzanc? Počkejte si, až trůn obsadí chlapík obdivující západní kulturu. Pak si ho získejte dárky a nabídkami pomoci, a následně ho možná přesvědčíte, ať z východu rozdrtí to otravné muslimské impérium, co vám tluče na vrata Cařihradu. Císař si pak dokonce takhle dobyté země ani nenechá – prostě jen rozbije, co mu přijde pod ruku, a odtáhne zpátky domů, což je ideální příležitost pro vás, abyste slízli smetanu a pokořeného nepřítele dorazili na vlastní pěst.

Kromě DLC, které vyjde prý už „brzy“ (klasická paradoxárna) a koupíte si ho za 15 eur na Steamu či Paradox Store, dorazí také bezplatný patch pro všechny majitele původní hry, a ani ten rozhodně není k zahození. Dojde k vypilování Hedvábné stezky a přibude hlavní lákadlo, podrobná mapa Tibetu, kde je prý radost hrát, protože budete naplno těžit z nového DLC – Čínany tam máte za sousedy.

zdroj: Archiv

Co se týče mechanik, těšit se můžete na shromažďovací body, což zní jako něco, co mělo být ve hře už dávno. Až doteď jste po povolání svých vojenských rezerv museli jednotlivé armády manuálně přesouvat na jedno území, kde se sloučily do ústředního vojska. A hle, kouzlo! Odteď si nastavíte konkrétní bod, a ony se tam přesunou samy.

Abyste si svých snadno shromážděných vojáků užili, DLC a update přinesou několik nových možností casus belli, tedy případů, kdy je možné vyhlásit válku. Patří k nim například záchrana zajatců, což se prý extrémně hodí v případě, že hrajete za království obtěžované loupeživými Vikingy, co vám kromě zlata a stříbra klidně šlohnou i člena rodiny. A taky se můžete jednoduše pustit do nespravedlivé války, i když se připravte na patřičné postihy. Ale víte, jak to chodí – není to zločin, když se nenecháte chytit, případně když ty, co vás chytili, rozdupete pod kopyty těžké jízdy.

Nejnovější články