Dokument o historii Naughty Dog odhaluje tajemství úspěchu tvůrců Uncharted nebo The Last of Us
zdroj: tisková zpráva

Dokument o historii Naughty Dog odhaluje tajemství úspěchu tvůrců Uncharted nebo The Last of Us

30. 12. 2014 12:22 | Video | autor: Petr Poláček |

Videa doprovázející jubilea vydavatelských firem nebo studií bývají většinou ódou na dokonalost otců zakladatelů, známých designérů a samozřejmě i her. Bývají spíše nudná a nezajímavá. Ne tak v případě padesátiminutového dokumentu o vzniku a dosavadní historii studia Naughty Dog, které se proslavilo hrami jako Crash Bandicoot, Uncharted, Jak and Daxter nebo The Last of Us. Samozřejmě, že následující záběry obsahují spoustu chvalozpěvů, ale zároveň jde o zajímavou sondu nejenom do historie Naughty Dog, nýbrž i vývoje her v uplynulých třech dekádách. Pokud vás hry nezajímají jenom jako zdroj zábavy, ale rádi se díváte i za oponu, nebudete rozhodně necelé hodinky času litovat.

Studio Naughty Dog oslavilo třicet let existence letos v září, i když technicky vzato třicet let nefunguje. Andy Gavin a Jason Rubin vytvářeli hry od roku 1984 pod názvem Jam Software, který změnili na Naughty Dog těsně před podpisem smlouvy s Electronic Arts. Kdo by ale řešil podrobnosti, když zajímavý je hlavně příběh dalšího rozvoje studia.

Naughty Dog šli v podstatě od jedné úspěšné hry k druhé bez jediného zakopnutí, což je výkon, kterým se může pochlubit jen velmi málo firem a studií v rámci herního průmyslu. Jde ostatně o jedno z nejdůležitějších studií, které patří Sony, protože vytváří ikonické postavy a tituly, schopné prodávat konzole od Sony. Crash Bandicoot nakopnul prodeje prvního PlayStationu. Jak and Daxter hry byly pro mnohé hráče důvodem, aby si pořídili PS2, série Uncharted přivedla mnohé k PS3 stejně jako The Last of Us, přičemž HD verze posledně jmenované hry byla pro hráče důvodem, proč konečně přejít na PS4. A nehovořím v obecném slova smyslu, protože podobné příběhy jsem viděl okolo sebe u známých, nebo se mě přímo týkají.

Padesátiminutovému dokumentu se daří odkrýt a zdůraznit, v čem tkví tajemství úspěchu Naughty Dog. Na jedné straně určitě v základním spojení kreativity a tahu na branku v podání Jasona Rubina, na straně druhé v technologické zdatnosti Andyho Gavina. Na tomto základu se později podařilo oběma lídrům postavit studio s unikátní strukturou, která cíleně poskytuje prostor talentovaným lidem a jejich nápadům, čili nemají potřebu odcházet a realizovat se jinde. A když si schopné lidi studio dokáže nejenom udržet, ale navíc jejich schopností i využije, je vyhráno.

Podobný model pak může fungovat i poté, co zakladatelé odejdou - Rubin a Gavin odešli z Naughty Dog už v roce 2004 a studio od té doby dále roste a vydává stále skvělé hry. Něco podobného zkrátka není v herním průmyslu běžné - už jen proto stojí za to se na dokument podívat.

Nejnovější články