Dvouhodinový dokument vypráví příběh vývoje God of War

10. 5. 2019 15:00 | Video | autor: Šárka Tmějová |

Pamatuju si, jako by to bylo včera, když na disku mého PlayStationu 4 přistála recenzentská kopie God of War… Dobře, nebylo to včera, ale před rokem a ten přesný moment si na rozdíl od samotného hraní nepamatuju, rok 2018 se ale do historie série každopádně zapsal zlatým písmem. Stejně jako do historie studia Santa Monica, které dnes vydalo dokument mapující pět let svého působení, během kterých vznikal Kratos takový, jak ho známe dnes.

Samo studio dokument popisuje jako „filmové dobrodružství o druhých šancích, rodině, obětování, zápasení, pochybnostech a úspěchu“. Pracovalo na něm přes tři roky a finální dvouhodinový film vznikl ze skoro 400 hodin natočeného materiálu.

Soustředí se především na linku „herkulovského úspěchu“ – God of War byl na PlayStationu zavedenou značkou a je vždy riskantní radikálně změnit něco, na co jsou fanoušci zvyklí. Dokumentuje atmosféru ve studiu při vývoji hry, která měla fenomenální úspěch, v té chvíli ho ale nikdo nemohl předvídat a sázet na něj.

V dvouhodinové stopáži přijde řeč nejen na pocity šéfa vývoje Coryho Barloga, ale i řadových zaměstnanců studia. Přestože by se dnes u dojemných děkovacích videí mohlo zdát, že byl vývoj celou dobu idylický, nebyl ani náhodou. Mluví se o propouštění, zrušených projektech i o kritice.

Za kvalitami God of War stojí spousta potu a slz vývojářů, kteří se ale jednohlasně shodují, že se tvrdá dřina vyplatila a na své vypiplané děťátko jsou teď náležitě pyšní.

Nejnovější články