Hlavní hrdinka Hellblade bude procházet peklem i kvůli své duševní nemoci
zdroj: tisková zpráva

Hlavní hrdinka Hellblade bude procházet peklem i kvůli své duševní nemoci

11. 6. 2015 11:59 | Video | autor: Aleš Smutný |

„Jsme teď nezávislé studio a tak si můžeme dovolit zpracovávat témata, která jsou citlivá,“ uvádí Ninja Theory společně s informací, že výrazným prvkem v jejich chystané akci Hellblade bude duševní porucha hlavní hrdinky Senui. Když se pak díváte na první video z hraní a také nový vývojářský deníček, začne vám vrtat hlavou, jestli tohle nebude jedno z prvních opravdu temných fantasy. Tedy ne takových, která si berou jako důkaz své závažnosti krev, brutalitu a volby bez „dobrých“ řešení, ale těch, která zkoumají temné hlubiny lidské psychiky.

Senua je zkušená válečnice, jíž ale stíhá minulost, která na sebe bere podobu psychózy, jež jí stahuje hlouběji a hlouběji do duševních pekel. Přizpůsobuje se tomu i průzkumnická složka hry, která nespočívá v hledání předmětů a sbírání surovin. Ninja Theory nechtějí narušovat unikátní pohled mysli hlavní hrdinky a tak ono pátrání spočívá především v nalézání symbolů, vzorců a indicií, které vyvolají něco z její paměti, byť třeba za cenu dalšího kroku směrem k šílenství.

Že Ninja Theory berou tuto část zápletky vážně a nechtějí duševní problémy hlavní hrdinky používat jen pro představení barvitých nepřátel dokazuje fakt, že velmi úzce spolupracují s Wellcome Trust, globální charitativní organizací, která se věnuje duševním poruchám a ke konzultacím přizvali psychiatra a neurologa Paula Fletchera z university v Cambridge. Na možnou schizofrenii Senui poukazují i dva hlasy (jeden je dabovaný Andy Serkisem, který s týmem pracoval i na Enslaved), které slyší, s nimiž se hádá či je poslouchá. Oba mají odlišné povahy a oběma se nedá věřit. Nebo dá?

zdroj: Archiv

V Hellblade se tak spojuje prozkoumávání vizuálně opravdu pohlcujících úrovní se samotným bojem. Ten se spoléhá na základní systém, v němž najdete klasicky víc typů útoků, blokování útoků, včetně nutnosti blokovat z různých stran. Pokud se vám ovšem takový obranný manévr povede, otevírá se vám šance pro účinný protiútok. Jinak ale budete mít jen jeden meč, ve hře nebude skákání ani kotouly a nebudete se učit nová komba ani vylepšovat schopnosti. Ninja Theory chtějí, aby byl boj funkční v základu, jehož zvládnutí bude vyžadovat um a neodváděl pozornost dodatečnými prvky. Navíc si myslím, že odemykání nějakých nových, vizuálně působivých komb by moc nesedělo k depresivní stylizaci pouti hlavní hrdinky.

Kromě prvního traileru, v němž vidíte záběry z hraní jednoho z prvních buildů hry vašim zrakům doporučím i poměrně dlouhý vývojářský deníček, který se věnuje právě snaze o reálné zobrazení duševní poruchy ve hře a hlavně zobrazení zpoza očí onoho člověka. Tedy vytváření si nepřátel, nalézání vzorců ve zdánlivě nesmyslných, chaotických čarách a řešení, zda to, co slyšíte je reálné či jen trik vaší mysli. Navíc Hellblade vypadá vizuálně vážně působivě a je to o to působivější, že na hře momentálně pracuje jen patnáct lidí. Hry se ovšem dočkáme nejdříve v příštím roce na PC a PS4.

zdroj: Archiv

Nejnovější články