Hororové RPG Fear & Hunger vás připraví o kamarády, končetiny i příčetnost
zdroj: tisková zpráva

Hororové RPG Fear & Hunger vás připraví o kamarády, končetiny i příčetnost

18. 2. 2019 14:53 | Video | autor: Šárka Tmějová |

Fear & Hunger je mixem hororového dungeon crawleru a survivalu, vedle kterého vypadají světy Dark Souls nebo Silent Hillu jako příjemná, konejšivá místa. Sice jde o RPG založené na statistikách, ale vy sami nelevelujete a každý zásah od znetvořených a perverzních monster vás může zabít, nebo alespoň ošklivě zmrzačit. Cílem tahových soubojů tak není zvítězit, ale hlavně přežít.

V temných dungeonech narazíte na spoustu výjevů souvisejících s mučením, drogovými závislostmi nebo sexuálním násilím. Fear & Hunger si z nich ale nedělá srandu, naopak na nich buduje svůj zvrhlý svět, ve kterém se bojíte o samotný život. Smrt číhá na každém kroku a kromě krvelačných monster k ní můžete dojít i nějakými hloupými rozhodnutími, takže se připravte na neustálé umírání na bázi pokus-omyl.

Aby průchody nebyly tak úplně stejné, stará se o generování dungeonů a rozmístění nepřátel, truhel a událostí do jisté míry náhoda. Pokud se ale poučíte ze svých předchozích chyb, dostanete se při každém pokusu dál a některých konců dosáhnete i za míň než hodinu.

zdroj: Archiv

Souboje připomínají klasická tahová RPG a můžete v nich zaměřovat jednotlivé části těla monster. To samé ale mohou udělat ona vám. Pokud má tedy protivník místo ruky motorovku, je vhodné se nejdřív zaměřit na odseknutí paže, jinak by podobný osud mohl potkat tu vaši.

Ani magie není v tomto případě přesílená, stojí vás totiž mentální energii, takže vašim kouzelníkům reálně hrozí, že během souboje zešílí. Ne že by k tomu neměli i další důvody. Často je úplně nejlepší obranou útěk.

Se všemi příšerami si také namísto souboje můžete zkusit nejdřív promluvit a občas jsou dokonce ochotné připojit se k vaší partě. Vy sami máte na výběr ze čtyř tříd a v přežívání vám pomůže nejen lepší vybavení, ale i příběhová rozhodnutí.

Váš hrdina může přičichnout třeba ke krvavé magii, naklonit si na svou stranu nejrůznější temné bohy, poštvávat démony proti sobě anebo si podmanit kněžku lásky. Musíte zkrátka využívat to, co vám podzemí zrovna přihraje.

Spoustu soubojů pak rozhoduje hod mincí, a pokud zrovna nemáte po svém boku štěstěnu, možná ztratíte člena party anebo končetinu. Ale i když přijdete o nohu, třeba natrefíte na temný rituál, ve kterém si ji můžete zapůjčit od někoho jiného, komu tolik chybět nebude.

Náhoda vůbec ve Fear & Hunger ovlivňuje velkou část příběhu, takže než objevíte všechny možné varianty převážně depresivních konců, vyjde vám na spoustu hodin bolestivé a zvrácené zábavy. Na Itch.io si můžete vyzkoušet okleštěné demo nebo si tuhle perverznější variaci na Darkest Dungeon pořídit za přívětivých 8 dolarů.

Nejnovější články