Hraj, jak chceš, spi, s kým chceš. RPG GreedFall klade důraz na svobodu jednání
zdroj: Foto: Spiders

Hraj, jak chceš, spi, s kým chceš. RPG GreedFall klade důraz na svobodu jednání

7. 8. 2019 14:39 | Video | autor: Václav Pecháček |

Vylodit se na neznámých březích, popadnout do ruky pořádně naostřenou šavli a prosekat si cestu ven z džungle průměrnosti. O to se snaží studio Spiders, autoři ne tak úplně tříáčkových RPG jako Technomancer nebo Bound by Flame, se svým GreedFallem. A já si dovolím optimistickou poznámku: S každým dalším trailerem začíná mezi hustými liánami čím dál tím víc vykukovat denní světlo.

Nejnovější video se pokouší ve čtyřech minutách shrnout, co vlastně budete na tajemném ostrově Teer Fradee dělat, a fanouškům her od Bioware budou místní aktivity dosti povědomé. Tedy, kolonizace místního území a vybíjení jeho původních obyvatel je celkem novinka (i když... Andromeda?), ale všechny ty příběhové volby, dialogy a k sexu svolní společníci už zahřejí u srdíčka všechny milovníky velitele Sheparda.

Ne že bych chtěl GreedFall srovnávat zrovna s Mass Effectem, daleko blíž má tematicky očividně k Dragon Age. Octnete se ve fantasy verzi přibližně 17. století, kde se nosí trojcípé klobouky, u pasů visí šavle či rapíry a někdo vám klidně může zatnout tipec dobře mířenou ranou z bambitky. A proti vám, případně s vámi, pokud se rozhodnete zavrhnout svou vlast, stojí magii ovládající kmeny domorodců.

zdroj: Archiv

Vývojářům je třeba okamžitě přičíst ke cti, že jejich hra vypadá rozhodně spíš dobře než obyčejně, což je vidět i při vytváření hráčovy postavy. Spousta variant, všechny působí celkem reálně. Společníci jsou taky fajn a umím si představit, že s některým z nich budu chtít provádět postelovou gymnastiku – pokud tedy bude dobře napsaný a nadabovaný, což je z kusých záběrů zatím těžké definitivně posoudit.

Ale pokud společníky naštvete, tak se můžou jednoduše sebrat a vypadnout, což je sympatická, lidská, pochopitelná vlastnost, kterou by mělo mít víc hrdinových parťáků napříč celou popkulturou. Kdybych byl Legolas a Aragorn mi vyložil svůj mistrovský plán nechat celou armádu umřít před Černou bránou, jen aby vylákal skřety z Mordoru, tak se sbalím, utrousím „Namárië“ a volným krokem vyrazím do Šedých přístavů.

Kromě kecání a milování vás samozřejmě čeká i denní chleba každého fantasy dobrodruha – boj. Můžete být mágem, pistolníkem, vrahounem ze zálohy nebo čistokrevným válečníkem, ale i kdybyste byli třeba klaunem na skejtu (což v žádném případě není narážka na chudáka Adama), stejně budete mít k dispozici hromadu schopností. Skilly, skilly pro všechny! A aby se vám líp používaly, jde celá hra zapauzovat a vy se můžete pěkně v klidu rozmyslet, co na koho sešlete.

Kdyby se vám snad bojovat nechtělo, dají se situace řešit i jinak. Buďto někoho ukecáte svým mrštným jazýčkem, nebo mu vlezete do pevnosti nějakým původně zamčeným zadním vchodem, případně prostě vezmete pár tyčinek dynamitu a vybouráte si nový, exkluzivní vchod.

Vypadá to všechno velmi pěkně a kompetentně, ale stejně mě nejvíc ze všeho zajímá, jak se scenáristé Spiders poperou s poměrně složitou kolonizační tématikou. Pokud se ze mě například stane nekompromisní, ohavné nemoci šířící conquistador, dá mi hra najevo, že bych si měl před jméno připsat „Darth“, nebo si morální soudy nechá pro sebe?

Uvidíme už za měsíc. GreedFall vychází 10. září na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Nejnovější články