Julian Gollop ukazuje, jak nehrát Phoenix Point, taktickou hru ve stylu XCOM
zdroj: tisková zpráva

Julian Gollop ukazuje, jak nehrát Phoenix Point, taktickou hru ve stylu XCOM

20. 2. 2018 12:40 | Video | autor: Václav Pecháček |

XCOM, XCOM 2 i datadisk War of the Chosen jsou vynikající taktické tituly, kde se svou eskadrou elitních vojáků čelíte mimozemské hrozbě. Sérii sice vyvíjí studio Firaxis, ale její kořeny sahají až do 90. let k vývojáři Julianu Gollopovi a jeho téměř stejně pojmenované sérii X-COM. Právě Julian, dnes už úctyhodný padesátník, se PC Gameru předvedl se čtvrthodinou záběrů z chystaného Phoenix Point. A dá se soudit, že se pod jeho rukama rodí slušná konkurence dosavadnímu lídrovi.

Události na videu budou intenzivně povědomé každému zkušenému veliteli protimimozemských sil. Několik vojáků se vydává na průzkum zdánlivě opuštěného města, kde na ně čeká nepříjemné překvapení v podobě krabích mužů se štíty a klepety. To, co se zpočátku zdá být lehkým úkolem, se velmi rychle přemění v nemilosrdný boj o život.

Animace a zvuky stoprocentně nepředstavují finální verzi (Phoenix Point koneckonců stále ještě nemá stanovené konkrétní datum vydání), a tak nad nedokonalou estetickou stránkou musíte přimhouřit oči. Všudypřítomná temnota a rozklad ale každopádně evokují trochu hororovější atmosféru než tu, co nabízel například výrazně barevnější a hravější XCOM 2: War of the Chosen.

Phoenix Point se od konkurence kromě nálady liší i mechanikami. Ty úplně základní jsou sice stejné, protože vaším nejlepším přítelem je dobrý kryt, opatrný postup a možnost „overwatch“ (jednotka vystřelí po prvním nepříteli, co jí přijde do cesty), ale je tu i dost výrazných odlišností.

Nejočividnější je asi totální zničitelnost prostředí. Když napálíte raketu na špatné místo, je dost možné, že se k zemi sesune celý barák. Trosky sice poněkud nerealisticky mizí, ale i tak se před vámi otevírá spousta nových taktických možností. Pro nepřátele bohužel platí to samé. Jste bezpečně skrytí poblíž budovy, myslíte si, že vám nic nehrozí, když tu najednou se zjeví ohromný zmutovaný boss, váš baráček jednoduše rozšlápne a vy najednou máte o vojáka míň.

Dost odlišně funguje i samotné střílení. Místo procentuální šance na zásah vypočítané podle úrovně krytu a dalších faktorů se tu kulky chovají jako skutečné projektily. Pokud se emzák schovává za sloupem přesně v takovém úhlu, že z něj vidíte jen prsty u nohou, nemá moc smysl po něm střílet, dokud ho aspoň částečně neobejdete. Naopak jindy si nepřítel může myslet, kdovíjak skvěle není schovaný, ale váš odstřelovač trefí přesně díru ve zdi, a je po problému.

Do toho můžete cílit na konkrétní části těla, což zní velice užitečně. Některému mimozemšťanovi bude nejlepší napřed ustřelit ruku, aby vás nemohl propíchnout svým obřím klepetem, jindy vám nezbude než mířit na rameno, protože to je to jediné, co z něj za nízkou zídkou vidíte. Vzpomeňte si na Fallout a máte celkem jasnou představu o tom, jak to bude fungovat.

A ještě jedna poznámka: pokud byste se snad báli, že hra nebude na váš vkus dost hardcore, určitě se na video dodívejte až do konce a sledujte, jak si se všemi nebezpečenstvími poradí chlapík, který je navrhl. Phoenix Point začne prolévat krev a slzy ještě v průběhu letošního roku.

Nejnovější články